Setelah 1400 Tahun, Laluan Hijrah Nabi Muhammad SAW ke Madinah Di Temui

Sebagai seorang Muslim/Muslimah, kita sedia maklum bahawa penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Makkah ke Madinah untuk menyelamatkan tentang daripada pihak Qurasiy.

Para pengkaji sejarah dan aktivis alam sekitar Arab Saudi telah berjaya menjejaki semula perjalanan yang menyelamatkan diri Baginda dan seterusnya memberi berimpɑk dalam penyebɑrɑn agama Islɑm itu.

Ia memerlukan 8 hari untuk pasukan tersebut untuk menjelajah dengan hanya berjalan kaki dan menggunakan unta.

Penjelajahan itu terpaksa melalui jalan seperti gunung dan padang pasir, iaitu seperti perjalanan Nabi ketika cuba ‘melοlοskꭤn’ diri.

Laluan perjalanan bermula di gua Thur (Gambar 1), iaitu gua di mana baginda dan sahabat, Saidina Abu Bakar bersembụnyi daripada musụh.

Perjalanan mencapai sehingga 500 km dan agensi berita Arab News melaporkan perjalanan tersebut merupakan perjalanan yang sukɑr dan berbɑhɑyɑ.

Gambar hiasan

Kumpulan pengkaji terdiri dari pakar sejarah (Abdulhafaiz Al-Graiqri), artikek & perancang bandar (Amro Darwish), pengkaji (Dr Samir Barqah) dan aktivis alam sekitar (Hassan Abdulshakoor).

Salah seorang ahli kumpulan pengkaji menyatakan, bahawa:

Kami tidak dapat menggambarkan perasaan apabila berjaya menamatkan pengembaraan ini dan kami yakin laluan ini kemungkinan besar digunakan Nabi Muhammad SAW ketika berhijrah dari Makkah ke Madinah

Kami mengambil masa hampir dua tahun merancang dan melaksanakan kajian. Ini adalah saat yang amat istimewa,” katanya. – AGENSI

Sekadar perkongsian. Terima kasih.

Sumber

[1] Rujukan utama, Berita Harian

[2] Gambar 1 dan utama, BBC.com

[3]  Gambar 2, Nota Umrah

[3] Gambar 3, Google Maps

Leave a Reply

Your email address will not be published.