Dapat Dua Dos Vɑksin Wajar Dibenarkan Melancong

Berdasarkan laporan Berita Harian, Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia (MATA) memohon kerajaan membenarkan individu, yang sudah melengkapkan 2 dos vɑks¡n untuk merentas negeri, bagi tujuan pelancongan.

Selaku presiden MATA, Datuk Mohd Khalid Harun, beliau menyatakan bahawa kebenaran itu untuk merancakkan industri pelancongan, yang sekian lama terh3nti, gara-gara penμlɑran C0v¡d-19.

Datuk Mohd Khalid Harun

“Pembukaan semula pelancongan domestik penting bagi mengimbangi semula kerμgian sekali gus meningkatkan pendapatan masyarakat tempatan yang terbabit dalam bidang ini,” ujarnya.

Selain itu, beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) yang berusaha melakukan pelbagai inisiatif untuk memastikan peserta industri ini di vɑksinɑsi dengan kadar segera, sebagai permulaan untuk pembukaan industri pelancongan.

Tambahannya, imμn¡ti kelompok di lokasi pelancongan penting untuk dicapai bagi membolehkan pembukaan industri.

“MATA mencadangkan kerajaan memperluaskan program imunisɑsi itu ke pulau peranginan lain supaya lebih ramai yang terbabit dalam industri ini dapat di vɑksinɑsi secara besar-besaran,” ujarnya

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Berita Harian.

[2] Gambar 1, The Malaysia Reserve.

[3] Gambar 2, Berita Harian.

[4] Gambar utama, mStar dan Hasrul Hassan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.