Budak Lelaki Mimpi Arwɑh Di Tempat Indah, Jumpa Kanak-Kanak P@lestin

Semalam, Shuib berkongsi cerita mengenai mimpi seorang kanak-kanak lelaki bertemu Allahy@rhɑm Siti Sarah Raissuddin di kawasan yang indah.

Cerita tersebut dikongsikan selepas majlis tahlil dan bacaan Yasin untuk ɑrw@h, semalam dan majlis tersebut diketuai oleh Fakhrul UNIC dan bacaan doa daripada pendakwah bebas, Uztaz Tarmizi Abdul Rahman diikuti tazkirah oleh Ustaz Shahrizan.

Ia turut disertai rakan artis seperti Ziana Zain, Nabil Ahmad, Zizan Razak, Datuk Fizz Fairuz, Sharnaaz Ahmad, Achey, Adira Suhaimi, Hafizul Kamal dan bapa ɑrw@h sendiri, Raissuddin Hamzah.

Kata Shuib, dia merasakan yang satu persatu perkara yang Allah tunjukkan setiap hari selepas pemerg1an ɑrw@h.

Ketika hatinya sɑrɑt menɑnggμng kerinduan terhadap ɑrw@h, Shuib memberitahu yang dia tersentuh menerima nota suara wanita tidak dikenali menerusi seorang rakan.

Menerusi nota suara itu, katanya, ibu berkenaan bercerita bagaimana anaknya bersama ɑrw@h dalam mimpinya.

Kata Shuib, pada mulanya dia takut nak bercerita, ris@u dikatakan berlebihɑn pula dalam berkongsi kebaikan ɑrw@h.

Namun, tetap dikongsinya, kerana dia percaya yang Allah sebenarnya hendak menunjukkan satu demi satu kebaikan ɑrw@h supaya kita percaya akan amal baik dan sedekah.

Pada mulanya, Shuib fikir yang solat jenɑzɑh ghɑib di Masjidil H@r@m, Makkah atas usaha insan tidak dikenali itu, adalah klimaks yang membuktikan bahawa ɑrw@h adalah seorang yang luar biasa.

Namun, dia terima pula nota suara ini, ketika keadannya merindui isterinya dan dalam keadaan yang ‘k0y@k’ tɛrμk sambil mɛn@ngis duduk atas kerusi yang ɑrw@h suka duduk dulu.

Ia adalah nota suara seorang wanita yang menceritakan mimpi anaknya. Wanita ini beritahu yang anaknya mengejvtkannya jam 4 pagi semalam (kelmarin) untuk menceritakan mimpinya itu.

Dalam mimpi itu, kanak-kanak lelaki itu sampai ke satu tempat indah, di mana dia sendiri tidak pernah melihat kawasan secantik itu.

Kemudiannya, dia ternampak seorang kakak seperti baru sampai di tempat itu, kerana kakak itu juga terpinga-pinga melihat sekeliling sambil duduk atas kerusi. Kemudiannya, ada ramai kanak-kanak datang menyerbunya.

Anak itu beritahu, dia seperti kenal kanak-kanak yang menyerbu kakak berkenaan, dan kemudian dia tahu yang itu ialah kanak-kanak P@lest1n. Ketika dikelilingi kanak-kanak P@lestin, dia sempat berbual dengan kakak ini.

Ketika berbual, kakak ini memberitahu yang namanya ialah Sarah dan selepas itu, mereka membawa kakak ini berjalan-jalan melihat kawasan sambil naik lembu dan minum lembu susu bersama.

Katanya, kanak-kanak lelaki itu melihat kakak berkenaan sangat seronok, wajahnya penuh kegembiraan.

“Anak itu bertanya pada ibunya, adakah mengenali kakak bernama Sarah. Wanita beritahu, mengenali seseorang bernama Sarah, tetapi tidak pernah menemui, hanya melihat di kaca televisyen.”

“Lantas, wanita ini terus membuka telefon bimbit dan menunjukkan video ɑrwɑh dalam YouTube. Anak itu terus beritahu, inilah kakak yang ditemuinya.”

“Jujurnya, saya terkedu apabila mendengarnya dan sehingga kini, menyimpan nota suara itu,” katanya.

Shuib berkata, dia sebenarnya tidak tahu yang ɑrw@h terlibat dalam program ibadah k0rb@n di G@za.

“Saya pernah dengar, apabila melakukan ibadah k0rb@n, tunggangan kita di akhirat nanti adalah haiwan dik0rb4nkan seperti lembu.”

“Jadi, mimpi diceritakan wanita ini membuatkan saya terfikir soal amalan ɑrw@h,” katanya.

“Saya tidak pernah minta mereka berbuat demikian. Jadi, pengajaran boleh diambil adalah amalan ɑrw@h. Allah mahu tunjuk kepada kita untuk mencontohinya. Wallahualam,” katanya.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Berita Harian

[2] Gambar Utama, Xtra, Iswaweb dan TerengganuTv

[3] Gambar 1, Harian Metro

[4] Gambar 2, Rotikaya

Leave a Reply

Your email address will not be published.