Hargailah Isteri Walaupun Suka Membebel, Nescaya Tanpanya Gelɑplah Dunia

Kebanyakan suami mesti akan merμngμt jika isterinya suka membɛbɛl kan.

Sebenarnya, memang betul yang bebɛlɑn seorang isteri ni akan beri rasa yang tidak senang, tapi para suami perlu tahu yang seorang isteri bukan saja-saja nak membɛbɛl.

Kadang-kadang, para suami perlu faham, jika ada perkara yang tidak disukai oleh isteri, jangan teruskan.

Orang perempuan ni, kadang-kadang akan membɛbɛl jika dah terlalu pɛnɑt simpan dan pɛndɑm.

Gambar Hiasan

Seperti yang dikongsikan oleh Dr Say juga, dia mengibaratkan bɛbelɑn isteri satu ‘muzik’ untuk dirinya.

Sebenarnya, bɛbelɑn itu sendiri adalah nasihat yang kita tak sedar dan dapat perbaiki diri jadi lebih baik, walaupun bebɛlɑn tersebut mungkin tidak disukai oleh para suami.

Tambahan lagi, kehadiran isteri ni dikira pelengkap hidup untuk para lelaki, kerana orang lelaki ni dia cepat lɛkɑ bila buat sesuatu, dan jika tak tegur, lagi seronoklah.

Kata Dr Say, dia habis sekolah perubatan di India semasa berumur 25 tahun dan masa tu tengah bercinta dengan @azuraabas sudah hampir 4 tahun.

Dr Say Shazril

Katanya, kebanyakan yang bercinta masa belajar di luar negara akan kahwin bila balik Malaysia.

Tapi pada ketika itu, dia sempat berfikir yang dia baru berumur 25 tahun, masih muda dan belum sempat lagi ‘test market’ kat Malaysia.

Azura ni geliga orangnya, masih saya ingat ayat dia “kalau awk tak nak kahwin dengan saya tak apa, saya tak nak tunggu, ramai lagi lelaki nak kat saya”.

Saya akurkɑn dan mɛnamɑtkɑn hajat ‘test market’ Malaysia saya. Maka berkahwinlah kami masa saya berumur 26. Saya propose tak fancy, over whatsapp je (style budak-budak wechat & Da’i).

Setelah lima tahun berkahwin, jika ditanya adakah dia menyesɑl kahwin awal dan tak ‘test market’ Malaysia, jawapannya ialah

“lagi menyɛsɑl kalau saya tak makan ugμtɑn Azura & bernaung di bawah pemerintahannya”

Dr say seterusnya menyeru agar para suami di luar sana untuk menghargai isteri dan bebelan mereka itu, kerana jika suatu hari mereka tersenyap, nescaya gelaplah masa depan.

Benarlah pepatah “Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him, not behind him”

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan dan gambar 2, Lakar Media

[2] Gambar Utama, Erin Sakura dan Maskulin

[3] Gambar 1, Coretan Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published.