(Video) Fenomena Luar Biasa! Ikan Puyu Naik Ke Darat

Puluhan ikan puyu didapati naik ke darat di luar sebuah surau di Sawah Sempadan, Tanjong Karang, hari ini.

Insiden itu tular menerusi video berdurasi satu minit 26 saat dengan perakam melahirkan rasa pe.lik terhadap kejadian tersebut.

Keajaiban berlaku ketika hujan itu seterusnya menimbulkan pelbagai spe.kulasi dengan menyatakan akan berlakunya ban.jir besar.

“Allahu Akbar, banyaknya (ikan puyu). Ajaib, Ajaib, Ajaib. Kejaiban surau Sulaiman. Hari ini, 18 Ogos 2021 banyaknya ikan puyu naik,” kata perakam tersebut.

Sementara itu, rata-rata netizen yang menyaksikan video tersebut teruja dengan insi.den tersebut dengan mengaitkan dengan perubahan musim.

“Ikan akan naik ketika hujan secara mendadak terus dan kejadian ini akan belaku apabila sesuatu kawasan itu telah mengalami musim kema.rau.

“Dengan kata lain sekarang sudah masuk musim hujan yang sering berbeza dgn bulan lepas agak kemarau,” kata pengguna Pekebun Kecil.

Ada juga netizen menyatakan pemberian rezeki kepada penduduk setempat.

“Allah kalau hendak beri kita rezeki boleh datang dari bermacam-macam cara. Bersyukurlah. Tidak mustahil bagiNYA,” ujar pengguna Zulkafli bin Ibrahim.

Sementara itu, jurucakap Angka.tan Pertaha.nan Awam Malaysia (APM) Kuala Selangor menegaskan pihak belum menerima sebarang laporan berkaitannya.

Sumber:

[1] Rujukan dan gambar, Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.