Isu Wanita Bersαlin Sendirian, Ini Respons TMJ Buat Staf HSI Tak Senαng Duduk

Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim bertitah bahawa ke.ja.dian seorang wanita yang ber.sa.lin secara bersendirian di Hos.pi.tal Sultan Ismail (HSI) tidak sepatutnya berlaku.

Titah baginda, pihaknya telah menerima la.po.ran berhubung perkara itu dan individu berkenaan telah diberikan pe.rin.ga.tan dan a.ma.ran.

“Saya telah menerima laporan dari Jabatan Kesihatan Negeri Johor (JKNJ) melihat kenyataan JKNJ.

“Pihak-pihak tertentu akan diberikan peringatan dan a.ma.ran supaya memastikan kese.la.ma.tan dan keselesaan para pe.sa.kit sentiasa dijamin.

“Perkara-perkara yang tidak diinginkan seperti ini tidak patut berlaku lagi,” titahnya dalam satu ciapan di laman Twitter miliknya, semalam.

Semalam, tular di media sosial seorang wanita melalui proses bersalin secara bersendirian di dewan ber.sa.lin HSI di sini, pada 31 Julai lalu.

Pengarah JKNJ, Datuk Dr. Aman Rabu dalam satu kenyataan memberitahu pihaknya akan menjalankan sia.sa.tan terperinci berhubung perkara tersebut.

Dr. Aman dilaporkan berkata, wanita berusia 36 tahun itu men.gan.dung anak keempat dengan usia kandungan 39 minggu hadir ke bilik sa.rin.gan pada pukul 5.33 pagi, 23 Julai lalu kerana mempunyai tanda awal ber.sa.lin.

Sumber:

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar 1, Harian Metro

[3] Gambar 3, Kosmo

[4] Gambar utama, The Star dan Malaysia Kini

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.