Guru Men1nggal Dunia Di Rumah, Punca Sebenar Didedahkan

Bimbang sesuatu berlaku ke atas jirannya, seorang lelaki segera menghubungi p0.lis pagi tadi bagi meminta ban.tuan melihat jiran mereka yang tidak kelihatan keluar rumah sejak kelmarin (Ahad lalu).

Dalam kejadian kira-kira pukul 8 pagi di Taman Dato Lela Maharaja, man.gsa, Badariah Md. Dahlan, 54, yang merupakan seorang guru ditemui terbaring tidak ber.nya.wa di atas katil di bilik utamanya.

Menurut Ketua P0.lis Daerah Rembau, Deputi Supe.rin.ten.dan, Hazri Mohamad, lelaki berusia 43 tahun berkenaan mendapat maklumat dari jiran lain yang men.dak.wa tidak melihat man.gsa keluar rumah serta gagal dihubungi.

“Lelaki berkenaan bersama jiran-jiran lain melihat pagar dan pintu rumah man.gsa dalam keadaan berkunci.”

“Mereka memanjat pagar dan mengetuk pintu rumah mangsa namun tiada jawapan.

“Bimbang dengan keadaan tersebut menyebabkan lelaki berkenaan menghubungi p0.lis bagi tindakan selanjutnya,” katanya di sini hari ini.

Hazri berkata, hasil siasatan mendapati mang.sa yang tinggal berseorangan disahkan telah me.ning.gal dunia oleh pasukan para.me.dik.

Menurutnya, tiada unsur je.na.yah di temui di lokasi kejadian dan kes diklasifikasikan sebagai m@.ti men.ge.jut.

“M@ng.sa dipercayai telah me.ning.gal dunia kira-kira dua hari. M@.yat di hantar ke Hos.pi.tal Rembau bagi uji@n calitan C.o.i.d dan be.dah sia.sat.

Sementara itu, jiran mang.sa, Nornazyin Selamat, 37, berkata, arwah merupakan seorang guru Bahasa Melayu di Sekolah Kebangsaan (SK) Chembong dan sangat berdedikasi.

Menurutnya, arwah yang tinggal berseorangan seorang yang pendiam, namun, kebiasaannya akan keluar rumah bagi menyiram pokok mahupun menyidai pakaian.

“Malah, seminggu sekali, bahan-bahan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) yang di fotostat akan dihantar ke rumahnya untuk diberikan kepada murid-murid.

“Pagi tadi rakannya ingin menjemputnya bagi membantu menghantar ke janji temu kesihatan di Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) di Seremban, namun, mangsa tidak kelihatan keluar dari rumah serta mengangkat telefon.

Menurutnya, kebiasaannya, ar.wah pasti sudah memberikan tugasan  Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) kepada anak-anak muridnya pada malam Ahad, namun tiada.

 

Sumber:

[1] Rujukan dan gambar utama, Kosmo

[2] Gambar 1-3 dan gambar utama, DBongkar

Leave a Reply

Your email address will not be published.