“Saya kini αsnαf” – Ali XPDC

Terbaru, penyanyi ahli kumpulan XPDC atau lebih dikenali sebagai Ali XPDC mengtakan dia adalah golongan as.naf selepas lebih setahun, gara-gara tidak bekerja dan tiada sumber pendapatan.

Dia kini yang menerima bantuan sebanyak RM600 dari Lembaga Zakat Selanggor (LZS).

“Syukurlah LZS banyak membantu saya dan keluarga untuk meneruskan hidup kami. Terima kasih banyak-banyak,” ujarnya yang kini sedang menerima ra.wa.tan ma.sa.lah sem.put dan le.mah jan.tung.

Selain itu, dia meluahkan rasa syukur kerana kos ra.wa.tan di Pusat Peru.ba.tan Universiti Malaya itu di.tang.gung oleh pihak LZS.

“Kalau nak harapkan saya memang tak ada duit nak membayarnya,” ujarnya yang mempunyai lima anak yang masih belajar.

Dia mengakui bahawa ekoran pe.nu.la.ran C.o.v.i.d, dia su.s@h untuk bekerja dan sanggup mem.bu@ng rasa m@.lu kerana amat ter.de.sak.

“Saya ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada pihak LZS, individu dan peminat yang banyak menghulurkan bantuan kepada saya,” ujarnya.

Pada masa sama, dia juga ga.g@l untuk menjalan i Magnetic Resoance Imaging (MRI) semalam ekoran ke.su.ka.ran untuk ber.na.fas.

“Proses itu separuh jalan saja. MRI semalam saya tak lepas. Sekejap sangat. Saya tak ta.h@n bernafas kat dalam itu.

“Jadi saya kenalah buat temujanji semula dengan dok.t0r selepas ini pada masa lain. Apapun, alhamdulillah saya dah boleh balik petang ini dan berehat di rumah,” katanya.

Terdahulu, vokalis kumpulan rock XPDC, Ali dimasukkan ke hos.pi.tal sejak malam semalam akibat se.s@k na.f@s selain kom.pli.kasi jan.tung dan da.r@h tinggi yang dihadapi.

Ali atau nama sebenarnya Mohd. Ali Ismail dimasukkan ke Unit Ra.wa.tan R@.pi (I.C.U), Hospital Shah Alam, Selangor pada tengah malam sebelum ini.

Perkara berkenaan dikongsikan Presiden Konsortium Industri Rakaman Muzik Malaysia (IRAMA), Ayob Abdul Majid ketika dihubungi Kosmo! Online sebentar tadi.

“Ali dimasukkan ke hos.pi.tal akibat se.s@k na.f@s dan pen.ya.kit jan.tung serta da.r@h tinggi yang di.hi.da.pinya.

“Cuma pagi tadi keadaannya bertambah pulih dan bantuan alat per.na.fa.san sudah ditanggalkan. Alhamdulillah dia juga sudah di.pin.dahkan ke unit wad separuh kritikal,” katanya.

Ayob menambah, penyanyi berusia 53 itu sebenarnya sudah mengalami sa.kit-s@.kit sejak beberapa hari lalu tetapi keadaannya ketika itu tidaklah begitu te.ru.k.

“Kalau ada yang masih ingat, Ali pernah di.sam.bar @pi pada bahagian tangan dan muka pada tahun lepas, sejak dari situ, Ali sedikit men.ye.pi. Kemudian sekitar Jun atau Julai tahun lalu dia mula s@.kit.

“Buat masa sekarang, keadaannya stabil, boleh makan dan bercakap seperti biasa. Cuma dia masih dalam ra.wa.tan dan memerlukan sedikit masa untuk benar-benar sembuh,” ujar Ayob lagi.

Sementara itu Ali dalam sebuah video yang dirakam Ayob menerusi Facebooknya beberapa jam lalu memohon kemurahan hati semua pihak agar mendoakan kesembuhannya.

“Mohon doakan saya yang dimasukkan ke hos.pi.tal. Ada sedikit ujian daripada Allah SWT.

“Doa-doa kalian harap dikabulkan dan insya-Allah kembali pulih. Doakan saya supaya segera sembuh,” katanya ringkas.

Pada 26 Mac tahun lalu, Ali me.le.cur sebanyak 30 peratus pada bahagian tangan dan muka selepas di.sam.bar @pi ketika sedang mem.ba.kar sam.pah di belakang rumahnya di Kampung Rantau Panjang, Klang, Selangor.

Sumber:

[1] Rujukan dan gambar utama, Harian Metro dan Kosmo

[2] Gambar 1, Zam Din

[3] Gambar 2, Kosmo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.