Ramai Kecαm Zul Ariffin Acαh-acαh Alim, Ini Penjelasannya Yang Sebenar

Meskipun sedang teruja mendekatkan diri dengan Tuhan, aktor popular Zul Ariffin berusaha untuk men.ge.lak.kan dirinya daripada menjadi seorang yang ri@k dengan ilmu agama.

Pemilik nama lengkap Zulkifli Ariffin itu menegaskan, dia perlu belajar untuk men.ga.wal diri daripada menjadi seorang yang me.nun.juk-nun.juk kerana sikap tersebut lebih te.ruk daripada bong.kak dengan harta benda.

“Saya sedang seronok nak ambil tahu banyak perkara tetapi perlu kawal diri kerana bagi saya, ri@k dengan ilmu agama lebih te.ruk daripada kaya-raya.

“Jangan ro.sak.kan proses pembelajaran itu dengan gagal men.ga.wal diri. Ramai orang di luar sana diuji dengan ilma, berjaga-jagalah ya,” katanya dalam satu bebenang rajutan Twitter semalam.

Tambah pelakon filem Tombiruo itu, sikap me.ne.gur dalam kalangan masyarakat hari ini juga perlulah kena dengan cara dan tempat agar dapat menjaga hati orang lain lain.

“Kadang-kadang niat nak mengingatkan atau me.ne.gur tetapi ramai yang ga.g@l kerana caranya.

“Jadi, belajarlah perlahan-lahan supayah kita tahu menjaga perasaan dan ambil hati mereka sambil menegur,” ujarnya.

Dalam ciapan lain, pelakon berusia 35 tahun itu turut meminta maaf sekiranya perkongsiannya mengenai ilmu agama dalam platform sosial media dilihat sebagai ingin menunjuk-nunjuk.


Lebih manis, Zul yang baru-baru ini terlibat dengan aktiviti amal memberi makanan kepada orang ramai bersama penceramah popular Ebit Lew memberitahu, pengalaman tersebut menghadirkan perasaan bahagia  tidak terhingga buat dirinya.

“Minta maaf kalau saya muat naik mengenail agama. Langsung tiada niat nak menunjuk, raih pujian atau perhatian, cuma hendak kongsi pengalaman sahaja.

“Walaupun ceduk nasi, jika Allah SWT tidak izinkan, tak sampai saya ke tempat itu. Ceduk nasi pun boleh tersenyum satu hari.

“Anda semua jangan pula ingat tiba tiba sangat berubah, saya cuma mencuba sebaik mungkin nak menimba ilmy dan pengalaman. Kerisauan dan sokongan anda semua saya hargai,” katanya lagi.

Bercerita lanjut, dia yang aktif menyertai misi amal bersama Ebit Lew mengakui risau apabila perubahannya mendatangkan tempias terhadap masyarakat disebabkan pengaruh populariti yang ada pada dirinya.

“Sebenarnya, dengan kerjaya saya, risau orang-orang di sekeliling mendapat tem.pi@s kerana menjadi individu dikenali sebenarnya satu tanggungjawab, nikmat dan ujian. Ramai yang melalui pelbagai ujian kerana dikenali.

“Belajar kawal diri sebagai permulaan. Insya-Allah yang lain-lain akan Allah permudahkan. Saya pun jenuh juga ini.

“Pengalaman ini sangat hebat dengan hanya menjaga lidah, mulut dan respons. Badan boleh ber.ge.gar, macam men.gi.gil,” kongsinya lagi.

Terdahulu, aktor kegilaan ramai wanita itu mencuri perhatian apabila dilihat kerap bertemu dengan pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew.

Perubahan sikap aktor bertubuh kekar itu difahamkan ada kaitan ma.sa.lah ke.mu.run.gan yang di.hi.da.pi imp@k situasi pan.de.mik C.o.v.i.d yang me.lan.da negara ketika ini.

Pada 13 September lalu juga pernah melaporkan kisah-kisah penghijrahan anak seni sepanjang Pe.rin.tah Ka.wa.lan Pergerakan yang dilaksanakan sejak tahun lalu.

Sumber:

[1] Rujukan dan gambar, Kosmo, Facebook Ebit Lew dan Instagram Zul Ariffin

Leave a Reply

Your email address will not be published.