Lebih 5 Bulan Hilαng, Akhirnya Terb0ngkαr ‘Teknik’ Sajαt Hilαngkαn Diri

Selepas hampir 5 bulan meng.hi.lang.kan diri, akhirnya usahawan kosmetik Sajαt atau nama sebenarnya Muhammad Sajjαd Kamaruz Zaman dilaporkan sudah di.ta.han pihak i.mi.gre.sen Thailand 8 September lalu.

Sajαt di.ta.han oleh pihak ber.kua.sa negara itu selepas mendapat maklumat mengenai keberadaan usahawan kosmetik di Bangkok, Thailand daripada pihak ber.kua.sa Malaysia.

Sumber berkata, Sajαt di.ta.han di sebuah kondominium mewah di Bangkok bersama seorang lelaki berper.wa.ta.kan wanita w@rga Thailand ketika ser.bu@n.

Bagaimanapun, Sajαt di.be.bas.kan pada 10 September lalu dengan ja.mi.nan sebanyak AS$2,000 (RM8,343) dan di.i.kat ja.min oleh kenalannya dikenali sebagai Misha.

Namun, Sajαt dikatakan perlu hadir ke pejabat i.mi.gre.sen Thailand setiap 14 hari. Sumber memaklumkan, Sajat masih ber.lin.dung di kondominium mewah di tengah ibu kota Bangkok itu.

Difahamkan, pihak ber.kua.sa Malaysia sedang be.run.ding dengan kerajaan Thailand untuk membawa pulang Sajαt pulang namun agak suk@r kerana melibatkan cam.pur tangan pihak antar@bangsa serta per.tu.bu.han tertentu yang meng.ha.langnya.

Malah, Sajαt juga di.dak.wa edang memohon per.lin.dungan dan kebenaran untuk berpindah ke Australia.

Sementara itu, Sajαt dipercayai memakai purdah dan niqab sebagai taktik untuk me.lo.los.kan diri ke Thailand yang dibantu oleh seorang lelaki serta membayar sebanyak RM20,000 untuk selamat tiba di Bangkok.

“Nur Sajαt yang ketika itu sedang ber.sem.bun.yi di Lembah Klang mula mencari jalan untuk keluar ke negara ini. Dia kemudiannya diperkenalkan kepada seorang lelaki yang mahir dengan selok-belok di kawasan sempadan sebelum bersetuju membayar RM20,000 sehingga selamat tiba di Bangkok.

“Lelaki ini dipercayai mempunyai dua kerakyatan iaitu Malaysia dan Thailand. Sia.sa.tan lanjut sedang dilakukan,” katanya.

Sajαt dikatakan dibawa menaiki sebuah kenderaan dari Lembah Klang ke Lebuhraya Utara Selatan (Plus) sebelum dibawa ke Padang Besar, Perlis.

Sumber:

[1] Rujukan, Rotikaya

[2] Gambar 1, Beautiful Nara

[3] Gambar 2, Malaysia Kini

[4] Gambar utama, Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published.