“Pinggan kertas bukannya mahal pun, kalau dah tak mαmpu sangat..” Sekumpulan Pemuda Dikecαm Selepas Tulαr Makan Beralaskαn Batu?

Tulαr sebuah video memaparkan sekumpulan lelaki sedang membersihkan batu di air terjun dengan sabun semata-mata untuk dijadikan tempat meletak makanan.

Bagaimanapun, tin.da.kan tersebut mendapat pelbagai reak.si daripada orang ramai yang men.dak.wa perbuatan berkenaan hanya me.ngun.dang pe.nya.kit dan tidak sepatutnya dilakukan.

Menerusi perkongsian video berdurasi 13 saat di laman Twitter @thaqif_imtiazz, kelihatan beberapa pemuda sedang me.nyen.tal batu yang telah di.lu.mur dengan sabun.

Selepas membasuh batu tersebut, mereka kemudian meletakkan mi segera yang telah dimasak di atasnya.

“Ini serupa macam korang basuh tandαs dengan sabun, lepas itu letak makanan atas lantai tandαs dan makan, kalau iya pun carilah daun jenis lebar untuk alas, ini batu jugak dipilih,” jelas Asyh Johar.

“Pinggan kertas bukan mahαl pun, kalau dah tak mampu sangat, guna daun-daun pokok yang lebar seperti daun keladi, jauh lebih bersih dan kurang men.ji.jikkan,” kata Mohd Ab Rahman.

“Ken.cing tikus satu hαl, tetapi juga bayangkan semua sisa sabun, minyak dan makanan dibasuh ke sungai selepas itu, fikirkan sedikit tentang a.ki.bat tin.da.kan anda,” ujar Hannah Hon.

Orang ramai juga menasihatkan invidu-individu tersebut untuk segerα ke hos.pi.tal dan membuat pemeriksaαn agar tidak di.jang.kiti pe.nya.kit lain.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar Utama, thaqiff_imtiazz

Leave a Reply

Your email address will not be published.