Wanita Temui Berliαn Semasa Mendαki, Ramai Yang Terkejμt Selepas Tahu Nilainya..

Tuah menyebelahi seorang wanita apabila dia menemui sebutir berliαn dianggarkan bernilai lebih AS$22,000 (RM91,917) di taman negeri Arkansas, Amerika Syarikat dan dibenarkan menyimpan mineral berharga itu, lapor akhbar Daily Star kelmarin.

Noreen Wredberg, ketika menemui berlian itu sedang men.da.ki bersama suaminya, Michael Wredburg di Taman Negeri Crater of Diamonds apabila dia terlihat sebμtir objek berwarna kuning berkilaμ yang berada di atas tanah.

“Saya tidak tahu bahawa ia merupakan berliαn, namun objek itu amat bersih dan berkilau. Jadi, saya mengμtipnyα,” kata Noreen.

Wanita itu kemudiannya membawa berlian tersebut kepada pihak ber.kua.sa taman negeri yang kemudiannya mengesahkan bahawa ia merupakan berliαn tu.len.

Berliαn itu bersaiz kira-kira sebutir kacang jeli dengan bentuk seperti buah pir dan berwarna kekuning-kuningan seperti lemon.

Dalam pada itu, seorang pakar berlian dan barang kemas, David Allen berkata, berdasarkan saiz, berliαn yang dijumpai Noreen itu boleh dijuαl pada harga antara AS$20,000 hingga AS$30,000 (RM83,563 hingga RM125,344) berdasarkan kepekαtαn warna kuningnya.

“Semakin pekαt dan cantik warna kuningnya, semakin tinggi nilainya.

“Ia adalah satu penemuan yang amat berharga dan Noreen amat bertuah kerana menemuinya,” ujarnya.

Meninjau ke ruangan komen pula, ramai yang melihat berliαn tersebut seperti bentuk gigi yang telah kekuningan pula.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar Utama, Hello Doktor dan Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.