(Video) Terima Panggilan Mistεri Daripada Rumah Kosong, Lalui Detik Cemαs, Rupanya Pesakit Tersebut….

Frontliner ataupun barisan hadapan memainkan peranan penting dalam memastikan kesejahteraan dan ke.se.la.ma.tan pes@kit sepanjang musim C.0.v.i.d.

Mereka mengerah keringat sepanjang masa bagi memastikan  pe.sa.kit dalam keadaan selamat tidak kira waktu dan ketika. Jasa dan khidmat mereka tiada silih gantinya.

Ketika melaksanakan tugas, petugas kesihatan tidak boleh lepas daripada menghadapi peristiw@ m1steri dan g@njil, ada dalam kalangan mereka yang ter.pak.sa menjalani pengalaman menyer@mkan iaitu seperti menerima panggilan telefon daripada pe.sa.kit “m1steri”.

Salah seorang pengguna akaun TikTok @medicalasiststant yang berkhidmat sebagai Penolong Pegawai Pe.ru.ba.tan berkongsi pengalaman m1steri  menerima panggilan menjelaskan terdapat pe.sa.kit yang pengs@n dan tidak sed@rkan diri.

Peristiwa tersebut dikatakan terjadi pada tahun 2017.

“Saya mendapat panggilan pada pukul 5.30 pagi, menyatakan nama dan alamatnya mengatakan tidak se.dar.kan diri di rumah.

“Dalam masa 15 minit saya dan pemandu dan seorang lagi bergerak sampai ke rumah yang dialamatkan.

“ Sesampainya saya ke rumah berkenaan, rumah gelap. Saya turut memberikan salam tetapi tidak dijawab. Saya kemudian menelefon kembali ke klinik, untuk menyemak alamat rumah. Semuanya betul.

“Bila saya hubungi kembali nombor ‘pe.sa.kit,’ tiada dalam perkhidmatan. Cem@s rasanya. Sedang bercakap dengan pemandu, kedengaran pula burung h@ntu di atas bumbung rumah. Terus kami ber.ge.gas me.ning.gal.kan rumah berkenaan.

“Pada pagi keesokannya, kami cuba periksa namanya di kli.nik dan mendapati pe.sa.kit berkenaan sudah men1nggal tiga tahun lepas,” katanya.

Kisah yang dikongsikan oleh para frontliner ini amat menyeramkan. Berkemungkinan arw@h si m@ti ingin memohon pertolongan terhadap frontliner bagi menyampaikan kepada waris mereka untuk mempertingkatkan sedekah doa kepadanya di alam b@rzakh?

Susulan perkongsian video selama 59 saat itu, netizen menyatakan mereka meremang bulu roma. Di samping itu, ada juga yang berkongsi cerita ser@m masing-masing.

Antara asas utama yang wajib untuk diimani dan dijadikan pegangan oleh setiap orang islam adalah beriman dengan perkara-perkara ghaib seperti syurga, ner@ka dan sebagainya. Jin dan sy@itan termasuk dalam perkara-perkara ghaib yang wajib diimani.

Meskipun kita tidak mampu melihat jin dan sy@itan dengan mata kasar, ini tidak bermakna ianya tidak wujud. Perkara ini dinyatakan oleh ALLAH SWT di dalam Al-Quran:

إِنَّهُۥ يَرَىٰكُمْ هُوَ وَقَبِيلُهُۥ مِنْ حَيْثُ لَا تَرَوْنَهُمْ

Maksudnya : “…Sesungguhnya Syaitan dan kaumnya melihat kamu dengan keadaan yang kamu tidak dapat melihat mereka…”

(Surah Al-‘Araf : 27)

Sumber:

[1] Rujukan dan gambar, Sinarplus

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *