“Banyaknyα Dμit Sajat..”, Sajat Beli Banglo Di Australia

Usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman, 36, me.nge.sah.kan dirinya kini telah berhijrah ke Australia selepas di.per.ca.yai mendapat kelulusan ‘tiket’ kad p.e.l.a.r.i.a.n Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi P.e.l.a.r.i.a.n (UNHCR).

Menerusi perkongsian video ‘live’ di Instagram miliknya, dia berkongsi tentang peng.hij.ra.han.nya dan sebelum itu sudah meminta ke.be.na.ran kedutaan Australia untuk berbuat demikian.

Bedasarkan ‘live’ Instagram miliknya pagi semalam, dia kini berasa sangat ter.ha.ru kerana kedutaan negara itu banyak memberi sokongan terhadapnya dari pelbagai aspek.

“Saya sekarang berada di Australia, t.a.k nak pandang belakang dah. Saya sekarang sedang menjalani kuarantin, t.a.k sabar nak habis dua minggu nanti nak pergi jalan-jalan.

“Dekat sini, saya dikelilingi orang yang mengambil berat tentang diri saya dan temui kebahagiaan dekat sini. Kedutaan Australia banyak sokong saya macam hantar pergi kelas tambahan, perbaiki skill bisnes dan kelas bahasa Inggeris serta beri rumah,” kata Sajat semalam.

Terbaharu, Sajat berkongsi gambar rumah baharunya di sana dan difahamkan Sajat bakal menetap di Canterbury, Australia.

Sebelum ini, polis mengesahkan Sajat ditahan di sebuah kondominium mewah di Bangkok, Thailand bersama seorang lelaki ber.per.wa.ta.kan seperti wanita warganegara tersebut ketika serbuan pihak imigresen Thailand pada 8 September lalu.

Pada 9 September lalu, Sajat didakwa di mahkamah Thailand atas ke.sa.la.han berkaitan Imigresen di negara berkenaan dan di.be.bas.kan sehari kemudian dengan ja.mi.nan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat oleh seorang warga tempatan.

Polis Diraja Malaysia kemudian membuat per.mo.ho.nan kepada pihak ber.kua.sa Thailand bagi membolehkan Sajat dibawa p.u.l.a.n.g ke negara ini untuk membantu sia.sa.tan dan per.bi.ca.ra.an k.e.s mahkamah.

Mah.ka.mah Tinggi Syariah Shah Alam pada 23 Februari lalu mengeluarkan wa.ran tang.kap terhadap Nur Sajat kerana g.a.g.a.l hadir pada pro.si.ding k.e.s berpakaian wanita tiga tahun lalu.

Sumber:

[1] Rujukan, Kosmo

[2] Gambar Utama, nursajatkamaruzzaman (Instagram)

[3] Gambar 1 dan 2, nursajatkamaruzzaman (Instagram)

Leave a Reply

Your email address will not be published.