“Bangga Bawa Watak Per0g0l”, Sekali Ini Respon Dr. Say

Video yang t.u.l.a.r baru-baru ini meng.aib.kan pelakon Raja Farah telah me.nim.bul.kan rasa tidak se.nang hati beberapa pihak selepas menontonnya. Walaubagaimanapun, Raja Farah beranggapan i.s.u tersebut sudah selesai dan berharap agar perkara seperti ini tidak berulang lagi.

Namun, seorang doktor selebriti, Dr Say telah meluahkan rasa tidak se.nang terhadap kejadian yang me.malu.kan itu di laman Instagram nya. Dr Say telah memuatnaik gambar di Instagramnya dengan caption,

“Pagi ni saya tertengok video interview seorang pelakon yang bercerita tentang scene dia berlakon sebagai p.e.r.o.g.o.l & i was in.fu.ria.ted on how bangga he was in the interview”.

“Bangga yg dia berjaya membawa watak p.e.r.o.g.o.l, bangga yg mukanya sesuai sebagai watak p.e.r.o.g.o.l, bangga bila diberi tugasan sebagai p.e.r.o.g.o.l dia jadi ‘lagi bersemangat'”.

Hos pun perangai dua kali lima siap mintak pelakon tu”kalau boleh cuba terangkan satu2 saya nak cuba imagine”. B.e.b.a.l.

Tambahnya lagi, dia me.nyu.ara.kan i.s.u ini adalah kerana ke.tiadak.puasan hati apabila terdapat golongan yang normalisasi gurauan r.o.g.o.l perlu diberhentikan. Dr. Say mem.per.soal.kan bagaimana perkara ini terjadi pada ahli keluarga terdekat.

“Im not trying to be feminist over here but im trying to p.r.e.v.e.n.t normalisation of r.a.p.e or perkara2 yang sewaktu dengannya”.

“Cuba bayangkan ayat2 sebegitu di.lem.par.kan kepada adik korang atau kakak korang or even w.o.r.s.e mak korang ataupun isteri korang”.

“B.i.a.d.a.p I must say. Saya tahu pelakon tu dah minta maaf but let this be a lesson to all of us to ALWAYS THINK BEFORE WE SPEAK. THE WORDS YOU SAY CAN ONLY BE FORGIVEN, NO F.O.R.G.O.T.T.E.N”.

Pada masa yang sama Dr. Say berharap ke.si.la.pan ini dijadikan ikhtibar buat semua dan berharap agar lebih berhati-hati sebelum bercakap.

Terdahulu, aktor Fauzi Nawawi di.ke.cam hebat oleh netizen kerana pengakuannya menyukai watak sebagai p.e.r.o.g.ol.

Dia mengakui terpaksa me.na.han n.a.f.s.u ketika melakukan adegan ‘p.a.n.a.s’ bersama Raja Farah dalam filem Anak Halal dalam rakaman bersama hos Khir Rahman dan Shuk Sahar.

Semoga perkongsian ini menjadi ikhtibar dan pengajaran buat semua.

Sumber:

[1] Rujukan. Oh Bulan

[2] Gambar Utama dan 2, Dr. Say (Instagram)

[3] Gambar 1, Harian Metro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *