Iqbal Rasuah Orang? Iqbal Tampil Jelaskan Perkara Sebenar

Sejak kebelakangan ini, berlegar di media sosial akan kisah percintaan ber.be.lit dan menghiburkan di antara Datuk Seri Vida (DSV) dengan be.kas pembantu peribadinya, Ahmad Iqbal Zulkifli atau dikenali sebagai Iqbal.

Akan tetapi kisah percintaan kedua insan ini mendapat respons yang agak ne.ga.tif daripada netizen dan rakan-rakan artis, rata-rata menganggap kisah percintaan mereka ini seakan di.re.ka-re.ka dan hanya ingin meraih po.pu.la.riti mu.ra.han.

Baru-baru ini, Iqbal telah memuat naik satu Instastory yang men.cu.ri tumpuan netizen. Di dalamnya, Iqbal membuat luahan berkaitan dengan perbuatannya yang gemar memberi hadiah kepada orang.

Berikut merupakan beberapa ungkapan yang diluahkan olehnya:

“Untuk pengetahuan, jika saya memberikan hadiah sesuatu kepada sesiapa, usah per.ti.kai.kan atau terfikir itu merupakan ra.suah atau memujuk orang”. katanya.

“Ini sudah menjadi kebiasaan saya sejak zaman universiti lagi saya biasa bagi hadiah kepada kenalan contohnya bag bernilai RM600. Sekarang saya kerap kali bagi cincin emas, wang tunai, handbag, pakaian, makanan dan apa sahaja, kepada sesiapa sahaja yang saya mahu berikan”. ujarnya lagi.

“Malahan jika saya bertemu po.lis, pe.ga.wai ke.se.la.matan pun kadang-kadang saya bagi jika rasa mahu beri sedekah. Jangan risau saya bukan orang yang su@p duit untuk mahukan sesuatu.”

“Ini atas dasar ke.pe.ri.manusiaan sahaja kerana Allah berikan rezeki yang lebih. Kebanyakannya saya tidak muat naik di media sosial. Harap tidak di.sa.lah erti. Terima kasih”. dia menambah.

Iqbal cuba menjelaskan kepada semua bahawa tin.da.kan yang dilakukannya itu bukan bertujuan untuk me.ra.suah seseorang tetapi hanyalah berniat untuk sedekah dan memberi hadiah kepada mereka.

Tambahnya lagi, dalam satu lagi Instastorynya, dia menjawab pertanyaan peminatnya yang bertanya berkenaan mengapa dia tidak membantu golongan f@kir mis.kin berbanding yang kaya-raya.

Berikut merupakan jawapan balasnya terhadap pertanyaan tersebut:

“Bagi yang bertanya, mengapa tidak bantu golongan mis.kin berbanding beri cincin emas, tudung yang harga bertaus ringgit setiap satu, serta hadiah kepada yang sudah berkemampuan”. soalnya.

“Sesetengah perkara seperti membantu golongan sus@h, saya lebih berpendirian untuk sem.bun.yikan pemberian yang ‘se.rius’ kerana ia boleh membuatkan orang yang menerima berasa malu, segan dan rendah diri.”

“Begitu juga pemberian terhadap ahli keluarga, jika boleh saya tidak mahu ingat lagi pemberian saya.”

“Setelah beri, saya mahu lupakan terus. Saya mahu elakkan niat memberi kerana bersebab. Mereka juga berasa malu”. jawabnya.

“Saya terima lebih 10,000 DM orang yang meminta tolong bantuan namun saya juga tidak terdaya untuk mengawal semua. Harap fahami pendirian saya. Terima kasih”. ujarnya lagi.

Terdahulu, Iqbal pernah melakukan perbuatan luar biasa dimana dia mengeluarkan wang yang begitu banyak dan menunjukkan kepada pihak media.

Tindakannya telah menerima banyak ken,ca,man dan kri.ti.kan daripada netizen dan rakan-rakan artis tetapi seperti biasa Iqbal langsung tidak meng.hi.rau.kannya.

Semoga perkongsian ini dijadikan iktibar dan pengajaran untuk semua.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar: Instagram ahmadiqbalzulkefli

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.