[Video] Aksi Penunggang Basikal Menunggang Basikal Siap Membawa Anak, Cεtus Kemαrαhαn

Dewasa ini, aktiviti beriadah seperti berbasikal  menjadi satu fenomena dan trend dalam kalangan masyarakat di Malaysia tidak kira tua ataupun muda. Perkembangan seumpama ini sebenarnya adalah satu implikasi yang positif kepada perubahan gaya hidup yang sihat.

Namun, kadangkala hobi yang baik ini sekiranya ti.dak disalurkan ke jalan yang betul boleh mengun.dang kepada mu.da.rat yang agak bu.ruk.

Oleh hal demikian, di jalan-jalan raya utama kadangkala dipenuhi dengan ‘geng-geng’ basikal yang se.su.ka hati menggunakan laluan kenderaan tan.pa memikirkan keadaan jalan yang si.buk.

Hal ini boleh men.gun.dang ba.ha.ya kepada diri mereka dan juga pengguna jalan raya yang lain.

Terdapat segelintir penunggang basikal ini langsung ti.dak men.gen.dah.kan pengguna jalan raya yang lain dan sanggup mengambil ri.si.ko ke atas semua ini.

Disebabkan itu, baru-baru ini kerajaan mengambil inisiatif dengan melaksanakan un.dang-un.dang ataupun akta yang lebih ke.tat kepada aktiviti berbasikal di lebuh raya kini boleh di.den.da hingga RM5,000 atau pen.ja.ra sehingga 12 bulan.

Baru-baru ini viral kembali satu video di Twitter yang memaparkan seorang penunggang basikal membawa basikalnya di atas jalan raya sambil membawa anak telah mendatangkan ke.ma.ra.han pengguna jalan raya yang lain.

Penunggang tersebut dengan selam.banya meletak anaknya dibelakang bersama sambil menunggang basikal.

Melalui  perkongsian video tersebut, seorang lelaki sedang membuat lua.han rasa be.rang.nya terhadap penunggang basikal yang menunggang di kawasan yang ti.dak sepatutnya seperti di jalan raya yang se.sak.

Dalam keadaan yang be.rang dia berikutnya menyatakan di dalam video berdurasi 45 saat  itu bahawa mereka ti.dak mengutamakan keselamatan diri dan ti.dak memikirkan keselamatan diri dan orang lain.

Tambahan pula, apa yang menaikkan ke.ma.ra.han lelaki tersebut adalah salah seorang penunggang basikal itu dilihat siap membawa anaknya dan diletakkan di tempat khas di belakang basikalnya.

Hal itu telah membuatkan lelaki tersebut ti.dak percaya dan kesian kepada anaknya itu kerana ter.pak.sa mengikuti ibu bapa mereka melakukan aktiviti seumpama itu.

Dalam pada itu, rata-rata netizen di Twitter me.lem.par.kan komen yang men.ge.cam tindakan penunggang basikal tersebut. Video tersebut telah menjangkau 109.3K views, 2,719 retweets dan 2,178 likes di Twitter.

Berikut di bawah adalah salah satu komen daripada netizen di Twitter:

Semoga perkongsian ini dijadikan iktibar dan pengajaran untuk semua.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: says.com

[2] Gambar dan Video :Twitter TravelJimat

Leave a Reply

Your email address will not be published.