(Video) Mengαku Diri Sukar Kαwαl Emosi, Shuib Selalu Mengαdu Di Pusαrα Arwαh

Shuib Sepahtu, 37, me.nga.ku yang emosinya su.kar di.ka.wal dan masih belum stabil setiap kali terkenangkan ar.wah isteri tersayang, walaupun sudah lebih dua bulan sebenarnya pe.mer.gian ar.wah Siti Sarah.

Shuib berkata, emosi menjadi perkara yang sukar dihadapi dalam rutin harian, setelah bergelar bapa tung.gal.

Namun, berbeza dengan anak-anak, Shuib berkata yang emosi mereka ter.ka.wal.

Kata Shuib, dirinya bagaikan hampir hi.lang kesemuanya setelah ar.wah tiada, kerana sebelum ini semua perkara dilakukan dengan ar.wah isterinya itu.

“Maksudnya, daripada segi kerjaya dan perniagaan, kami selalu kongsi banyak perkara. Contohnya, kalau ada ma.sa.lah dalam bisnes atau peribadi, saya rujuk kepada ar.wah dan begitu juga dirinya.

“Jadi, apabila ar.wah tiada, saya tak tahu mahu rujuk siapa. Sampai sekarang, apabila saya ada ma.sa.lah, saya tidak bercakap dengan orang termasuk emak atau ibu mentua.

Sebaliknya pula, Shuib akan ke kubur arwah setiap Isnin dan Jumaat bagi berkongsi apa sahaja perkara dengannya.

Tambahan lagi, sudah lima bulan dia tidak masuk pejabat, tidak bekerja dan hanya berehat setelah pe.mer.gian ar.wah.

Jadi, Shuib akan berjumpa dengan dok.tor peribadi yang menjaga Sarah sebelum ini setiap minggu, untuk pe.me.riksaan kesihatan termasuk soal psi.kiat.ri bagi memastikan kesihatan men.talnya.

“Soal kesihatan men.tal berkait rapat dengan emosi dan badan kita. Saya bersyukur saya ada keluarga yang sangat baik dan membantu menjaga anak-anak.

“Kami juga lakukan perkara yang tidak pernah dibuat sebelum ini iaitu mengaji setiap malam dan solat berjemaah. Jadi, perkara seperti itu sangat membantu kesihatan men.tal saya,” katanya.

 

Sementara itu, bertanya mengenai keterbukaan Shuib menerima pasangan baharu dalam hidup pada masa depan, dia mengaku merasa pe.lik untuk melakukannya dan belum bersedia.

“Kadang-kadang saya fikir bagaimana perasaan ar.wah di sana. Jadi soal jodoh ini, saya tidak berani cakap panjang sebab tentulah percaturan Allah paling tepat.

Namun, Shuib berkata yang dia tidak akan me.no.lak jodoh kerana apa yang diberikan Allah pastinya yang terbaik buat dirinya.

“Saya tak boleh cakap tidak akan berkahwin sebab mungkin saya muda lagi, 37 tahun. Saya ada empat anak dan sudah tentu mereka memerlukan kasih seorang wanita.

Selain itu, ibu Shuib juga berkata yang Shuib masih muda, dan sebagai lelaki pastinya mahukan kasih sayang. Namun soal jodoh dan masa depan, Shuib berkata yang dia akan serah kepada Allah sepenuhnya.

Ditanya apakah dia mahukan wanita yang sama seperti arwah Siti Sarah, Shuib me.nidak.kannya dan berkata yang dia tidak mahu ada persamaan kerana Sarah ada ‘kelasnya’ tersendiri.

Namun, akan ada kriteria yang akan ditetapkan, demi anak-anak dan keluarganya. Tambah Shuib, jika ada wanita pilihan yang berjaya men.cu.ri hati anak-anak, mungkin orang itulah jodohnya kerana bagi Shuib, anak-anaknya lebih penting.

Berkongsi mengenai Ayash, Shuib mengatakan yang Ayash affan membesar dengan sihat dan mudah diasuh. Malah, tiada ma.sa.lah langsung, senang dijaga dan tidak banyak me.re.nget.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shuib Sepahtu (@shuibsepahtu)


“Alhamdulillah, Ayash menunjukkan perkembangan kesihatan yang sangat baik. Dia dilahirkan seberat 1.8 kilogram (kg). Ketika saya ambil (bawa pulang), beratnya 2.6 kg dan sekarang sudah 4.1 kg,” katanya.

Sekadar perkongsian dan terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, Berita Harian

[2] Gambar Utama, Sinar Harian dan Shuib Sepahtu (Instagram)

[3] Gambar 2 dan Gambar 3, Shuib Sepahtu (Instagram)

Leave a Reply

Your email address will not be published.