Datuk Awie Dedαhkan Pesanan Terαkhir Arwαh Mamat Khalid Sebelum Mεninggal Dunia.

S.e.d.i.h dan s.e.b.a.k, begitulah perasaan yang dapat digambarkan oleh penyanyi dan pelakon terkenal Datuk Awie. Beliau mengakui bahawa dia tidak mampu menahan rasa s.e.b.a.k di atas ke.hi.la.ngan pengarah terkenal tanah air, Mamat Khalid.

Menurutnya, sebelum beliau mendapat berita tentang ke.ma.ti.an Mamat Khalid, beliau menerima panggilan telefon daripada rakannya di Perak. Namun beliau tidak sempat menjawab panggilan tersebut kerana sedang menjalani penggambaran.

“Melihatkan nombor rakan dari Perak, saya mula tidak sedap hati dan memikirkan sesuatu yang tidak baik berlaku”.

Tambahnya lagi, “Apabila diberitahu abang Mamat sudah tiada, luruh hati saya, pergi lagi seorang sahabat saya, abang saya”, ketika beliau ditemubual selepas menziarahi je.na.zah Mamat Khalid.

Menurut Datuk Awie, ar.wah ada menghantar mesej di aplikasi Whatsapp beberapa minggu lalu. Didalam mesej sebut ar.wah mendoakan Datuk Awie agar cepat sembuh.

“Love you bro, cepat-cepat sembuh”, itu mesejnya kepada saya. Dia tidak pernah hantar mesej begitu dengan saya sebelum ini. Dia turut bertanya khabar saya,” katanya.

Kali terakhir mereka berjumpa pada tayangan Kampung Pisang Muzikal tambahnya lagi. Arwah Mamat Khalid disifatkan sebagai pengarah, sahabat dan abang yang baik kepada semua krew, walaupun arwah nampak garang sebenarnya arwah sangat ceria orangnya.

“Dia penghibur di kala ada orang yang bermasalah di lokasi. Pada masa sama dia juga mengajar hingga semua pelakon dapat membawa watak yang lebih baik”.

“Dia yang membawa saya hingga kekal sebagai watak Husin. Sehingga ke akhir a.r.w.a.h memanggil saya dengan watak itu,” katanya.

Sumber:

[1] Rujukan, Utusan Malaysia

[2] Gambar Utama, Utusan Malaysia

[3] Gambar 1, Utusan Malaysia

[4] Gambar 2, Gempak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *