(Video) Air Zam Zam Tidak Lagi Dibεnαrkan Bawa Pulang, Lelaki Ini Dedαhkan Puncα Kenapa

Pada kebiasaanya, apabila umat Islam yang berpeluang untuk menunaikan ibadah haji atau umrah, sudah pasti mereka akan membawa pulang Air Zam Zam ke tanah air.

Tetapi, sejak kebelakangan ini, pihak kerajaan Arab Saudi tidak lagi mem.benar.kan para jemaah untuk membawa pulang ke negara asal dalam kuantiti yang banyak. Kini, hanya lima liter Air Zam Zam sahaja yang diberikan secara percuma kepada setiap jemaah.

Kali ini lain pula jadinya. Melalui video terbaru di TikTok yang telah dimuat naik oleh @Masjidbesi, jemaah haji tidak di.be.nar.kan membawa pulang Air Zam Zam.

Menerusi video tersebut, difahamkan tiada lagi Air Zam Zam yang di.benar.kan untuk dibawa pulang ke tanah air,
terutama jika jemaah terbang menerusi lapangan terbang baharu di Jedah.

“Kepada para mutawif, nak beritahu… untuk lapangan terbang baharu, Air Zam Zam tidak d.benar.kan bawa balik”.

“Maksudnya, jemaah tak diberikan walaupun 5 liter pun untuk dibawa balik. Jadi beritahu jemaah minum puas-puas di sini sebab memang ia adalah barang la.ra.ng”, tambahnya.

“Tadi nak bawak masuk tetapi tidak di.benar.kan. Di lapangan terbang juga tidak ada penjualan Air Zam Zam. Maksudnya, mungkin ini pe.ra.tu.ran baharu kerajaan Arab Saudi yang mana mereka tak benar.kan Air Zam Zam dibawa balik atau dibawa keluar dari sana. Jadi, nak beritahu kawan-kawan supaya jangan beli zam zam,” katanya.

Ramai pengguna akaun TikTok melahirkan rasa ke.ce.wa dengan pe.ra.tu.ran baharu kerajaan Arab Saudi.

Terdapat juga yang mengandaikan la.ra.ngan tersebut dibuat kerana masih terdapat beberapa jemaah yang membawa pulang Air Zam Zam untuk dijual kepada masyarakat setempat.

Bekas Mufti Perak, Allahyarham Harussani Zakaria menjelaskan bahawa penjualan Air Zam Zam adalah tidak di.be.nar.kan mengikut hu.kum sya.rak.

Islam me.la.rang pihak yang mengambil sesuatu barang tanpa ke.be.na.ran, tambahnya lagi.

Sumber:

[1] Rujukan, Gempak

[2] Gambar Utama, Mstar

[3] Gambar 1, Oh Semput

[4] Video, Berita Semasa (Facebook)

Leave a Reply

Your email address will not be published.