Kμrang adαb? Cikgu K0ngsi Jawαpan Esei Tingkatan 3, Buat Netizεn Mαrah

Tindαkan seorang guru meluαhkan rasa kecewα terhadap pelajarnya menerusi media s0sial berkenaan jawapan kertas peperiks.aan yang diterima telah mendapat pelbagai reak.si orang ramai baru-baru ini.

Menerusi perk0ngsiannya melalui satu gambar kertas jawapan peperi.ksaan di laman Facebook, dia berasa ke.cewa apabila muridnya itu seolah-olah menc0nteng kertas tersebut dengan pelbagai kata-kata tanpa menjawab soa.lan uji.an tersebut.

Berdasarkan perk0ngsian ‘p0sting’, murid berkenaan didapati telah menulis jawapan yang pelbagai sehingga menyebabkan guru itu terke.jut dan termenung seketika.

“Sambil menga.wasi pelajar menduduki peperiksaan hari ini, saya menanda s0alan esei kertas bahasa Inggeris tingkatan tiga yang berak.hir semalam.

“Ramai yang tinggalkan jawapan kos0ng dan tak ku.ra.ng juga mening.galkan ko.men min.ta ma.af kerana tak dapat menjawab. Ada juga yang menyalin semula soalan dan ada juga yang menyalin semula petikan lain.

“Ini salah satu daripada sampel jawapan yang mena.rik perha.tian saya, termenung sekejap,” tulisnya menerusi Facebook.

Susulan perk0ngsian itu, rata-rata pengguna media s0sial memberi pelbagai reak.si termasuk mempers0alkan tahap penulisan tingkatan tiga serta mene.gur murid berkenaan.

“Kalau nak jawab s0alan peperiksaan ini ingat su.sah pa.yah mak ayah nak hantar kamu semua pergi sekolah, tak kira awak ka.ya ke tak kalau tak tahu sangat pun cuba jawab,” kata Aisyah Zulkifli.


“Kalau tak tahu tinggal sahaja k0song, jangan buat cikgu awak macam itu. Saya harap cikgu ambil tin.dakan,” ujar Rosya Rosya.

“Kalau saya yang menulis macam itu, dapat dekat ar.wah mak ke ayah, memang berbi.rat badan kena li.bas alhamdullilah, sebab didikan macam itu saya jadi orang,” jelas Kief Jz.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama,

[2] Gambar Lain-lain, Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published.