Wanita Ini Tεmui Muntαh Ikan Paus, Nilαinya Buat Rαmai Terkεjut

Mar@ng, Terengganu seorang wanita bernama Aida, 41 berkata dia telah menemukan sesuatu objek seperti lilin dan diperc@yai ia merupakan munt@h ikan paus.

Aida sedang memancing bersama keluarganya di jeti Lemb@ga Kem@juan Ikan Malaysia LKIM, Marang, akh!r November lalu terk3jut apabila menemui munt@h ikan paus itu.

“Saya pada mulanya ingat benda itu s@mpah tapi sangat terk3jut apabila diberitahu ayah ia adalah munt@h ikan paus,” kata Aida Zurina Long.

“Saya temui objek itu ter@pung kira-kira 11 malam. Saya ingat samp@h dan saya tarik benda itu dengan kayu dan menariknya ke tepi tebing.

“Keesokan harinya saya pergi semula ke kawasan itu, benda itu masih ada sebelum saya mengambil kepμtusan untuk membawanya pulang ke rumah, ” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Kemasik.

Aida berkata, ayahnya terk3jut apabila Aida mem@klumkan dan menunjμkkan kepada ayahnya benda yang ditemui oleh Aida adalah munt@h ikan paus. Ayah Aida juga merupakan seorang nelayan

“Saya sangat terk3jut kerana ayah mend@kwa objek yang saya jumpa itu itu jar@ng ditemui di negara kita.

“Ayah cuba memb@kar sedikit objek itu dan benda itu mel3leh seperti lilin serta mengeluarkan bau yang wangi,” katanya yang juga seorang pengus@ha sebuah kedai makan di Kemasik.

Selepas membuat rujukan di internet, Aida dapati objek yang dia temui berkemμngkinan adalah munt@h ikan paus dan mempunyai nila! yang t!nggi.

“Saya bersedia untuk memberi kerj@sama kepada mana-mana pih@k untuk menjal@nkan uj1an untuk men3ntukan kesah!han dan kual!ti terhadap benda yang saya temui ini.

“Saya tahu k0s untuk menjal@nkan uji@n makm@l adalah t!nggi dan saya sanggup bekerjasama demi meng3sahkan ketul3nannya,” katanya.

Aida berkata, dia tid@ pern@h tahu bahawa munt@h paus ini adalah benda yang dic@ri dalam perus@haan minyak wangi.

Pada Februari lalu seorang nelayan di Pantai Niyom Surat Thani, Thailand juga pernah menemukan munt@h ikan paus atau dipanggil @mbergris.

Sekadar perkongsian, Terima kasih.

Sumber:

[1] Rujukan, H Metro

[2] Gambar Utama, H Metro dan Berita Harian

[3] Gambar 1, H Metro

[4] Gambar 2, Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published.