Iwan Syahman Dεdαh Penghijrαhαnnya Dari Raja Dangdut Malaysia Ke Pεndαkwαh

Tidak lagi aktif dalam dunia nyanyian dangdut, penyanyi yang kini bergelar pendak.wah, Iwan Syahman bagaimanapun tidak mena.fikan pernah terdetik di hati merindukan zaman kegemi.langannya suatu ketika dahulu.

Pemilik nama lengkap Wan Syahman Wan Yunus itu berkata, dia bersyukur kerana urusan dirinya untuk mendekatkan diri dengan agama dipermudahkan Allah SWT.

“Sebenarnya, kalau difikirkan balik, memang rindu.

“Tapi, semua itu hanya keseronokan dunia dan alhamdulillah, sehingga ke saat ini, Allah bagi saya kekuatan.

“Walaupun saya menginginkan tapi Allah tak mengizinkan lagi saya pergi ke sana ke sini macam dulu (sewaktu aktif menyanyi dangdut),” katanya.

Tambah figura yang pernah dilabel sebagai Raja Dangdut Malaysia itu lagi, urusan dak.wahnya dipermudahkan sejak mula perlahan-lahan mening.galkan dunia glamor yang pernah menjadi pun.ca rezeki utamanya.

“Kalau tanya saya susah atau tidak nak lepaskan semuanya yang saya ada, jawapannya memang su.sah.

“Tapi Alhamdulillah, saya masih ingat lagi waktu mula-mula keluar berdak.wah.

“40 hari pertama keluar berdak.wah, Allah bagi saya kekuatan lepaskan semuanya.

“Tahun 2013, 40 hari pertama saya keluar (berdak.wah), kemudian 40 hari kedua saya keluar. Kemudian empat bulan saya keluar pergi India, Pakistan dan Bangladesh,” katanya.

Ujar pelantun lagu Yang Sedang-Sedang Saja itu, dia ingin mengikut jejak langkah sahabat-sahabat Rasulullah berdak.wah ke serata dunia demi Islam.

“Sya.hid di mana-mana dan inilah destinasi kita. Nak ikut macam mana sahabat-sahabat buat.

“Sebab apa, barangsiapa yang ikut satu kaum dalam hadis baginda Rasulullah, maka nescaya akan dibang.kitkan bersama kaum itu,” tuturnya.

Iwan cukup terkenal dengan muzik dangdut pada era 1990-an namun bermula tahun 2009, dia bergerak ke arah genre nasyid dan kini, semakin lazim dengan urusan dakwah menye.barkan syi@r Islam. –

Sumber:

[1] Rujukan, K! ONLINE

[2] Gambar 1, KKBox

[3] Gambar 2, mStar

[4] Gambar utama, Tribunnews dan AZ Blogspot

Leave a Reply

Your email address will not be published.