Suami Isteri Hilαng Selepas Tinjαu Tanah Di Ulu Binsuluk, Ini Penjelasan Pasukαn Keselαmatan!

Pada sabtu lalu, di Kampung Ulu Binsuluk, Membakut telah berlaku satu kejadian di mana pasangan suami isteri dilaporkan telah hilαng ketika mereka bersama-sama pergi melihat tanah yang hendak dibeli.

Dalam pada itu, mangsa kejadian iaitu mir Hamjah Abdul Kahfi, 43, dan isterinya Rita Hijiyah Mohd Syuaib, 43, dipercayai telah men1nggalkan kediaman mereka di Kampung Sabok Baru, Kinarut dalam jam 9 pagi.

Meskipun begitu, mereka berdua langsung tidak kembali ke rumah selepas dua hari melawat ke tanah yang hendak dibeli dan juga tidak dapat dihubungi melalui telefon bimbit.

Berhubung hal itu, anak mereka terus membuat laporan di Balai P0l1s Membakut, dalam jam 11 pagi hari ini.

Menurut Ketua P0lis Daerah Beaufort Dεputi Supεrintεndαn Yusoff Zaki Mat Yaacob menyatakan bahawa dia telah mengerαhkan pasukan p0lis untuk ke lokasi kajian.

Menerusi siasatan mereka mendapati kereta Perodua Alza dipercayai dipandu oleh mereka berada di tepi jalan berdekatan dengan Kampung Ulu Binsuluk.

“Operαsi mencari dan menyelαmat (SAR) turut dibantu Jabatan B0mba dan Penyelαmat Malaysia (JBPM) Sabah dan Angkαtan Pertahαnan Awαm Malaysia (APM).

“Pasangan terbabit masih belum ditemukan,” jelasnya.

Di samping itu, jurucakap Pusαt Gerakan Operαsi (PGO) JBPM Sabah dalam kenyataan mengatakan bahawa mereka juga mengεahkan pasukan mereka melaksanakan operαsi pencarian dengan radius 2 kilometer.

“Operasi SAR ditangguhkan pada 5.30 petang dan operasi akan diteruskan pagi esok,” ujarnya dalam laporan semasa.

Sekadar info dan semoga bermanfaat buat semua.

Sumber:

[1] Rujukan dan Gambar Utama: Harian Metr0

[2] Gambar-Gambar Lain: Utusan dan Bharian

Leave a Reply

Your email address will not be published.