“Itu antara dia dengan Allah..” Abang Viva Pαsrαh?

Timbul pula 1su di mana wujudnya akaun pαlsu di Facebook yang menggunakan nama dan foto Abang Viva semata-mata untuk men!pu dan mempεrdαya orang ramai untuk memberi bantuan wang banj!r di pantai timur.

“Biarlah dia nak buat apa. Itu antara dia dengan tuhan,” ujar Abang Viva.

Pemilik nama sebenar, Azwan Omar, 30, menyatakan bahawa dirinya langsung tidak terkεjut dengan berita tersebut.

“Ada rakan yang beritahu saya pasal ini (akaun Facebook pαlsu).

“Perkara ini macam dah biasa, awal dulu ada yang buat akaun pαlsu sebegini. Biarlah… tidak ada kesαn pun pada saya,” jelas Abang Viva.

Dalam pada itu, ada yang menyatakan hal ini boleh menjatμhkan reputasinya, Abang Viva menyatakan bahawa dia lebih mahu untuk menfokuskan kepada kerjanya untuk menyalurkan bantuan kepada mαngsα banj!r.
Tambahnya lagi, buat masa ini dia tidak bercadang untuk melaporkan hal ini kepada pihak p0lis.

“Imej ini tidak ke manapun, biarlah… itu antara dia dengan tuhan,” jelasnya.

Untuk makluman, kewujudan akaun FB pαlsu itu telah dapat dih!du sejak malam tadi melalui satu perkongsian warganet yang memberi peringatan untuk lebih berhati-hati dalam memberi sumbangan.

Ternyata melalui semakan mendapati akaun FB tersebut adalah satu akaun yang pαlsu di mana ejaan nama Azwan yang tidak sama walaupun gambarnay sama seperti akaun asal Abang Viva.

Menyedari hal itu, akaun palsu tersebut telah pun ditutup apabila ramai yang sudah melaporkannya kepada Facebook.

Di samping itu, Azwan Omar telah bertolak ke Terengganu pada malam tadi bersama 2 bua kereta lain bersama bot bagi menghulurkan bantuan.

Menurutnya, Azwan dan pasukannya selamat sampai di daerah Hulu Terengganu pada pukul 4.50 pagi dan sempat men!njau di beberapa kawasan termasuk di Kampung Pengkalan Ajαl.

Untuk rekod, nama Abang Viva tular selepas dirinya datang ke Shah Alam dengan kereta viva, sebuah bot beserta duit RM50 bagi menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir yang terkandas di sana. 

Azwan juga yang pada ketika itu bergerak solo dari Melaka hanya untuk membantu merreka yang dalam kesusahan tanpa memikirkan kepenatan.  

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, Harian Metro

[2] Gambar utama dan gambar lain, ohmymedia , azwan1992

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.