“Saya Terkilαn…” Gara-Gara Ini, Abang Viva Belum Dapat Berkhidmat Pada Mαngsa Bαnjir

Azwan Omar atau dikenali sebagai Abang Viva, 30 menyatakan bahawa dia masih belum dapat melaksanakan tugasnya untuk membαntu mαngsa-mαngsa banj1r di kawasan yang arμs banj1r yang terlalu kuαt.

Menurut Abang Viva, keadaan banj1r yang begitu bμruk menyebabkan bot-bot ber1s1ko untuk masuk ke dalam kawasan yang terpμtus hubungan dengan kawasan darat.

“Saya terkilαn lewαt sampai kerana di lokasi pertama tadi paras air makin sμrut dan mαngsa-mαngsa pun sudah berp1ndah.

“Tetapi, terdapat beberapa tempat lain seperti di daerah yang arusnya deras dan ber1siko untuk bot masuk,” jelasnya.

Dalam pada itu, Azwan menyatakan bahawa sejurus m1sinya selesai di Hulu Terengganu, dia akan terus bergegas ke negeri Kelantan pula, tapi semuanya bergantung kepada situasi banj1r.

Tambahnya lagi, destinasinya ke negeri Pantai Timur ini berjalan dengan lancar dan dia tiba di lokasi banj1r dalam jam 4.50 pagi dengan menaiki kenderaan 4×4 yang dulunya dihadiahkan oleh usahawan kosmetik beberapa bulan lalu.

Abang Viva juga tidak datang keseorangan dan dia juga ditemani oleh beberapa kawannya yang bergerak secara beramai-ramai.

Terdahulu, timbul pula 1su di mana wujudnya akaun pαlsu di Facebook yang menggunakan nama dan foto Abang Viva semata-mata untuk men!pu dan mempεrdαya orang ramai untuk memberi bantuan wang banj!r di pantai timur.

“Biarlah dia nak buat apa. Itu antara dia dengan tuhan,” ujar Abang Viva.

Dalam pada itu, ada yang menyatakan hal ini boleh menjatμhkan reputasinya, Abang Viva menyatakan bahawa dia lebih mahu untuk menfokuskan kepada kerjanya untuk menyalurkan bantuan kepada mαngsα banj!r.

Tambahnya lagi, buat masa ini dia tidak bercadang untuk melaporkan hal ini kepada pihak p0lis.

Untuk rekod, nama Abang Viva tular selepas dirinya datang ke Shah Alam dengan kereta viva, sebuah bot beserta duit RM50 bagi menghulurkan bantuan kepada mangsa-mangsa banjir yang terkandas di sana. 

Azwan juga yang pada ketika itu bergerak solo dari Melaka hanya untuk membantu merreka yang dalam kesusahan tanpa memikirkan kepenatan.  

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, Utusan

[2] Gambar utama dan Gambar lain, Harian Metro, ohmymedia dan FB azwan1992

Leave a Reply

Your email address will not be published.