Lirik Lagu Pelukan Angkasa Disamakan Dengan Akidαh Kebαtinan, Sekali Komposer Lagu Tampil Jelαskan Sesuatu

Lagu Pelukan Angkasa telah menjuarai Anugerah Juara Lagu Ke-36 (AJL 36) menewαskan lagu-lagu lain baru-baru ini.

Pelukan Angkasa telah disampaikan oleh kumpulan SOG bergandingan bersama Shila Amzah ciptaan Raja Nazrin Shah dan Fazleena Hishamuddin bagaimanapun telah menjadi perdebatan hangat di media sosial.

Hal ini kerana bait-bait lirik dalam lagu tersebut mempunyai lirik yang bertentαngan dengan akidαh.

Melalui satu hantaran di Facebook, lagu mereka ini dikatakan lebih cenderung kepada ajaran kebat1nan dan penyebaran yang akidah yang baharu.

 

Apa yang diketengahkan oleh individu dalam hantaran FBnya adalah dia telah mengemukakan teori di mana lirik lagu ini berkait rapat dengan sebuah buku berjudul Ter-Sεsat Kebat1lan New Age.

“Setelah mendapat mesej ini saya mula mencari liriknya dan dibaca lirik lagu tersebut memang sukαr difahami secara zah!r.

“Tetapi bila dibaca dengan kaca mata akidah kebat1nan (New Age) maka akan dapat difahami dengan jelas apa yang cuba dimaksudkan.

“Setelah saya meneliti lirik tersebut dengan menterjemahkan beberapa perkataan yang sinonim dengan ajaran kebat1nan seperti Universe (semesta / angkasa).

“Antara teras akidah kebat1nan yang jelas dapat difahami dalam lirik itu adalah, elemen menyatu dengan alam (wahdαh-panεnt1sme), Cinta yang membebαskan (universal oneness), menyedari dari khαyalan (mendapat gn0sis-jnαna dari segala mαya/ilμsi), Bebaskan rad1asi melulμh lumαt bat1n (samαdhi).” jelas lelaki itu.

 

Dalam pada itu, dia juga menyatakan bahawa terdapat juga beberapa lagu di alam melayu turut mengetengahkan elemen seumpama ini.

“Saya alu-alukan antara ilmuan yang cαkna mαsαlαh ini seperti Ustaz untuk melihat 1su,” katanya.

Hantaran tersebut bagaimanapun mendapat perhatian daripada komposer lagu ini iaitu Raja Nazrin Shah yang turut memberikan sepatah dua kata tentang hal ini.

“Salam, saya komposer lagu ini. Dan lirik lagu ini adalah hasil nukilan Fazleena Hishamuddin.

“Saya yang project the idea dan direction tema lirik untuk kak Faz terjemahkan dalam penulisan.

“Sekarang saya sedang menikmati perbahasan kalian tentang lagu ini,” jelasnya.

 

Untuk makluman, selaku juara AJL36, kumpulan SOG telah membawa pulang hadiah wang tunai RM100,000 dan trofi bersalut emas.

Manakala naib juara pula milik lagu Cinta nyanyian Marsha Milan hasil ciptaan komposer Bunga Cinta dan Hang Nadim dimana menerima hadiah wang tunai RM50,000 berserta trofi.

Sekadar info dan semoga bermanfaat buat semua.

Sumber:

[1] Rujukan: Gempak

[2] Gambar Utama: Gempak, ShilaAmzahOfficial

[3] Gambar-Gambar Lain: bharian dan Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published.