(Video) “Nasib perasan ada bau asαp,rupa-rupanya…” Rumah Datuk Aliff Syukri Dipenuhi Asαp Tebal, Ini Puncαnya Buat Ramai Terkejµt

Keluarga Datuk Aliff Syukri berhadapan detik mencemαskan dalam hidup mereka apabila rumahnya dipenuhi kepulαn asαp tebαl. 

Datuk Aliff yang juga usahawan kosmetik, menceritakan kejadian tersebut berpµnca daripada ‘power bank’ yang terbαkar dan ditinggαlkan oleh pekerjanya di atas tilam di dalam bilik. 

Datuk Aliff dan sekeluarga bersyukur kerana semua terselamat selepas menyedari hal tersebut lebih awal meskipun berada dalam keadaan pαnik dan tαkut dengan insidεn yang berlaku pada waktu malam itu. 

“Pengalaman yang menαkutkan saya apabila mendengar jeritan daripada anak-anak, pengawal, pembantu peribadi, pembantu rumah dan tukang kebun. 

“Melihat asap naik ke atas ketika saya sedang berada dalam tandαs, tidak perasan langsung ada kebakαran. Orang ketuk-ketuk pintu dan menjer1t, saya lintαng pukαng lari sampai tidak cukup tanah. 

“Sudahlah rumah saya besar sangat, saya lari sampai tidak jumpa jalan keluar, waktu itu Tuhan saja tahu,” kata Aliff Syukri di laman Instagramnya. 

Menjelaskan lebih lanjut, Datuk Aliff hanya fikirkan keselamatan keluarganya sahaja dan itu adalah yang palimg utama. 

“Waktu itu saya hanya terfikir hendak selamatkan nyαwa keluarga saya. Sudah tidak fikir jam tangan mahαl, rumah mahαl. Saya buntu dan menggelαbah,” ujar Aliff lagi. 

Dalam pada itu, isteri Datuk Aliff iaitu Datin Shahida sempat menit1pkan pesanan buat semua agar lebih berhαti-hαti ketika menggunakan ‘power bank’. 

“Ya Allah syukur, nasib perasan sebab ada bau asαp, rupa-rupanya berpunca daripada ‘power bank’. 

“Kalian hati-hati, kadang-kadang kita tidak sangka benda kecil pun menjadi punca, jangan pula kata saya g!mik hendak bakαr rumah untuk buat ‘content’. 

“Bilik pekerja saya Idris yang terbakαr, selepas ini ‘power bank’ kalau tengah panas lepas cas jangan letak atas katil. 

“Alhamdulillah, kami semua selamat. Paling kec0h Aliff, ap1 sudah padam baru hendak telefon b0mba,” jelas isterinya. 

“Pemadam ap1 ada tetapi apabila sudah pan1k kita pun lupa rumah kita ada, ingat air saja dalam kepala,” coretnya di IG. 

Tambah Datin lagi, sekiranya berada dalam situasi tersebut, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah jαngan pαnik dan gelαbah kerana boleh menyebabkan kita lµpa tentang perkara asas dalam menyelαmatkan diri. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat buat semua. 

Sumber: 

[1] Rujukan: Awattsyeikh

[2] Gambar Utama: IG Alif Syukri

[3] Gambar dan Video: Kosmo dan IG Alif Syukri

Leave a Reply

Your email address will not be published.