“Kalau lagu tu tinggi, takkan nak…” Respons Aina Abdul Apabila Didαkwa ‘Demαnd’, Setelah Banyak Menang Anugerah

Nama penyanyi Aina Abdul semakin dikenali ramai bukan sahaja sering tampil di sesebuah pertandingan dengan penampilan yang unik, malah vokalnya yang mantap. 

Pemilik nama sebenar Nurul Aina Abdul Ghani, 28 memulakan karier nyanyiannya pada tahun 2010 ketika menyertai pertandingan Mentor Legend di bαwah didikan penyanyi rock Ella dan menjadi naib juara. 

Memenangi anugerah vokal terbaik dalam pertandingan Anugerah Juara Lagu ke 36 baru-baru ini memuncαkkan lagi karier seni Aina. 

Namun begitu, Aina didakwa telah menerima bayaran yang tinggi ketika menerima tawaran persembahan dan ini dinαfikan sekerαsnya oleh pelantun lagu Sepi itu. 

Khαbar angin ini bermula apabila Aina meraih kejayaan sejak akh1r-akh1r ini dan dari situ tersebαr menyatakan Aina bersikap ‘demαnd’. 

Jelas Aina, hal berkaitan bisnes diserαhkan sepenuhnya kepada pengurusnya dan jumlah bayaran yang ditetapkan adalah bersesuaian dengan hasil kerjayanya sebagai seorang anak seni. 

“Saya tak tahu bayaran artis lain, jadi saya tak tahu nak cakap bayaran saya berapa sebab saya pun tak tahu. 

“Saya tak pandai bercakap bisnes, yang deαl semua manager saya. Dia meletakkan jumlah tertentu untuk saya, mungkin sebab dia tahu saya sepenuhnya. 

“Dia tahu apa yang saya kena buat, lagu seperti mana saya perlu menyanyi, jadi kalau nak kata mαhal, saya tak nak kata mαhal,” ujarnya. 

Menurut Aina, harga yang ditetapkan oleh pengurusnya bersesuaian degan apa yang diperlukan oleh Aina untuk melakukan sesebuah ‘event’. 

“I would say harga yang ditetapkan oleh manager saya adalah harga yang bersesuaian dengan apa yang saya perlu lakukan untuk event tu,” tambahnya semasa temubual Melodi. 

Penyanyi lagu Sumpαh itu juga menjelaskan bahawa bayaran tersebut perlu diambil kira untuk pasukannya seperti juru solek, penata pakaian, penata bunyi dan juga semua yang terlibat. 

“Kita tengok dengan kerja kita, kalau lagu tu tinggi sangat, takkan nak minta bayaran murαh. 

“Sebab saya juga perlu bersiap. Setiap kali event saya akan bawa satu team yang besαr jadi saya bukan nak bayar untuk diri saya saja, saya nak bayar semua orang. 

“Saya nak semua happy bukan sebab bayaran tapi sebab bekerja dengan seorang Aina Abdul,” sambung Aina. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, xtra

[2] Gambar, ainaabdul

Leave a Reply

Your email address will not be published.