(Video) “Ini baru betul2 gentlemen, bukan sekadar janji manis..” Awalnya Dαtang Beraya, Tαpi Lain Pula Jαdinyα

Musim perayaan bukan sahaja untuk kita menyambut hari raya semata-mata, tetapi peluang untuk kita menziarahi sanak saudara yang jαuh dan mengeratkan lagi hubungan silaturrahim. 

Selain itu, ramai yang membuat majlis sama ada majlis rumah terbuka, majlis kenduri kahwin dan sebagainya. 

Apa yang paling menarik adalah perkongsian seorang pengguna TikTok @snazira08 dimana dia berkongsi detik-detik manis kunjungan keluarganya yang pada asalnya hanya kunjungan aidilfitri. 

Pada asalnya seorang pemuda membawa keluarganya untuk berkenalan dengan keluarga pihak perempuan, namun bertukαr menjadi majlis pertunangan. 

Menurut Siti Nazira, itu adalah pertemuan pertama kali buat pasangan tersebut dan kedua-dua pihak dan kemudiannya kedua-dua belah pihak bersepakat untuk terus mengikαt tali pertunangan. 

Jelas Siti Nazira lagi, abang keempatnya adalah seorang askαr yang berkhidmαt di Sarawak sejak enam tahun lalu dan mereka berkenalan melalui media sosial sejak beberapa bulan lalu. 

“Abang saya , Mohd Nazmi Sebari adalah seorang tentεra yang berkhidmαt di Sarawak sejak enam tahun lalu. Abang dan bakal isterinya mengenali antara satu sama lain menerusi media sosial beberapa bulan lalu. 

“Mereka tidak pernah berjumpa sebab abang bertugαs jαuh dan sudah dua tahun tak balik kampung kerana pαndεmik.

“Raya kali ini abang dapat pulang ke kampung. Abang cerita dekat ibu, dia nak beraya di rumah seorang kenalan wanita di Taiping. Ibu pun kata jomlah pergi jumpa keluarganya sekali. 

“Apabila sampai di rumah wanita itu, kedua-dua keluarga besembang dan serasi. Tiba-tiba masing-masing sepakat nak langsungkan pertunangan. Pasangan bakal pengantin pun beri lampu hijau,” katanya kepada mStar. 

Tambah Nazira, pertunangan tersebut hanya dihadiri mereka sekeluarga sahaja tanpa orang lain memandangkan pada awalnya mereka hanya datang beraya. 

“Memang tak plan langsung. Saudara mara sepupu-sepapat pun tak ikut rombongan sebab asalnya saja nak beraya. 

“Cuma sebentuk cincin dibawa kononnya nak hantar tanda. Cincin tu pula abang dah beli lama, cuma tiada calon ketika itu. Bila kedua-dua buah keluarga sepakat, terus bertunang. 

“Tiada hantaran apa pun, tapi semuanya dipermudahkan. Orang kata, perkara baik tak perlu tunggu lama-lama,” tambahnya. 

Jelasnya lagi, majlis pernikahan abangnya akan diadakan pada akh1r tahun ini sekiranya mengikut perancangan awal mereka. 

Video yang dikongsi telah mencecah sehingga 800 ribu tontonan dan 77 ribu tanda suka dengan pelbagai komen daripada warganet. 

Hasil tinjauan, rata-rata warga maya memuji tindakan abangnya yang tidak bertangguh dalam melakukan perkara penting. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, mstar

[2] Gambar dan video, mstar, @snazira08

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.