Dapat Jadi ‘Pilot’, Impian Remaja Penghidαp Kαnser Tercαpai Sebelum Meninggαl Dunia

Remaja berusia 15 tahun yang menghidapi k4nser l3ukemia All meluahkan hasrat untuk bergelar ‘juruterb4ng’ pes4wat pejuang Tent3ra Udara Diraja Malaysia (TUDM). 

Impian remaja tersebut telah dimaklumkan kepada pihak TUDM dan melalui No 15 Skuadron, Pangkalan Udara Butterworth dan bantuan Kolej Tent3ra Udara. 

TUDM tampil memenuhi hajat remaja tersebut yang bernama Muhammad Irfan Mikail bin Mohd Shukri dan berkongsi momen tersebut di laman Facebook rasmi TUDM baru-baru ini. 

Menerusi perkongsian tersebut, adik Irfan dilihat memakai pakaian ‘flying suit’ sambil berada di atas kerusi roda dan dibawa melawat kawasan tersebut. 

Adik Irfan dan keluarga dibawa melawat dengan lebih dekat Hangar No 15 skuadron dan bergambar bersama pes4wat peju4ng Hawk 108 dari No 15 skuadron dan F/A-18D dari No 18 skuadron dan juga juruterb4ng dan kru pes4wat. 

Selain itu, mereka juga turut dipertontonkan operasi pes4wat peju4ng Hawk dari mula dengan pemeriksaan awal pes4wat sebelum terbang, melihat pes4wat berlepas dan kembali mendarat. 

Terbaharu, perkhabaran dvka diterima apabila adik Irfan telah meningg4l dunia dan ini dimaklumkan oleh Presiden Persatuan Sahabat Kanak kanak K4nser Wilayah Utara (Foccan) iaitu Maznah Tayib melalui Facebook rasmi persatuan tersebut. 

“Telah pulang seorang wira k4nser kepada Maha Pencipta sebentar tadi, Muhamad Irfan Mikael Mohd Syukri yang menghembvskan nafas ter4khir tepat jam 12.30 malam di kediaman keluarganya di Guar Syed Alwi kangar Perlis. 

“Semoga rohnya dicucuri rahmat dan di tempatkan dalam kalangan para syuhada,” tulisnya. 

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata warga maya mengucapkan takziah kepada keluarga adik Irfan serta mendoakan agar rohnya dicucuri rahmat dan tenang di alam sana. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, ohmymedia

[2] Gambar, tudmrasmi, foccan

Leave a Reply

Your email address will not be published.