(Video) “Neelofa merupakan ikon fesyen…” Selepas Perkαhwinan Diusia Muda Gαgαl, Pelajar 10A Bαngkit Kejαr Cita-Cita,

Setiap daripada kita sepastinya inginkan kehidupan yang bahagia dan gembira disamping orang yang tersayang. 

Namun uji’an dan duga’an pasti datang tanpa dipinta kerana itu adalah lumrah dalam kehidupan setiap orang yang di’uji dengan uji’an yang berbeza-beza. 

Kita perlu bersangka baik dengan setiap ujian yang datang kerana pasti ada hikmah disebaliknya selagi kita tidak berpu’tus asa untuk menghadapi caba’ran tersebut. 

Hal ini samalah dengan perkongsian seorang wanita yang di’uji dengan kere’takan rumah tangga pada usia muda. 

Perkahwinan yang dibina sejak lima tahun dulu ber’akhir dengan perce’raian dan anak kelahiran Jengka, Pahang ini terpak’sa akur dengan takdir tersebut. 

Pemilik nama Nurul Izzah Hadi menganggap keputusan yang dibuat adalah jalan terbaik untuknya dan be’kas suami meskipun masih berse’dih dengan keadaan yang menimpanya. 

Bercerita lebih lanjut, Izzah berkata dia tidak mahu terus dibe’lenggu dengan masa lalu dan bang’kit untuk menge’jar impiannya suatu ketika dahulu. 

“Saya memperolehi keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) iaitu 10A. Seperti lepasan SPM yang lain, saya juga sambung belajar dan berjaya mendapat tempat di peringkat asasi. 

“Tapi sayangnya, jurusan yang diambil bukanlah pilihan utama dan saya langsung tidak minat. Jurusan yang diambil ketika itu adalah asasi muamalat manakala ijazah dalam bidang pemasaran perniagaan. 

“Jadi saya tidak mahu memba’zir masa dan duit, tambahan pula ketika itu saya sedang bekerja kerana perlu sara diri sendiri.. Jawatan pula sebagai pengurus makanan dan minuman (F&B) di salah sebual restoran makanan hipster terkemuka, gaji yang ditawarkan pun tinggi. 

“Lagi pula boleh bagi duit kepada ibu dan ayah, ada duit di tangan serta boleh berjalan-jalan,” ujarnya panjang lebar. 

Tambahnya, dia datang daripada keluarga yang bermasalah dan tiada sesiapa untuk dijadikan pembimbing membuatkan dia mengambil keputusan untuk bekerja. 

“Asal daripada bro’ken family dan jiwa remaja tengah ‘memba’ra’ jadi rasa macam tiada sesiapa yang boleh jadi pembimbing. Sebab itu bila keli’ru nak buat keputusan, saya ikut kata hati sahaja. 

“Apa sahaja yang berlaku dalam kehidupan masa itu, memang 100 peratus keputusan di tangan saya. Bukan keluarga tidak ambil tahu tapi mereka juga mempunyai masa’lah sendiri serta lebih mengutamakan kerja kerana nak sara anak-anak. 

“Jadi disebab itu juga, saya berkahwin pada usia yang muda iaitu 18 tahun,” ceritanya. 

Izzah kini bang’kit menge’jar impian untuk menjadi pereka fesyen terkenal suatu hari nanti setelah melalui pelbagai kesu’karan sejak kecil. 

“Impian saya nak jadi pereka fesyen berkonsepkan islamik. Neelofa merupakan ikon fesyen yang paling diminati manakala pereka pula adalah Rizman Ruzaini.. Keduanya saya suka sejak berada di bangku sekolah, tingakatan 3. 

“Saya memang nak sambung belajar tapi tak faham dan tiada orang nak bimbing. Tiba-tiba teringat kepada biras yang merupakan seorang guru.. Syukur dia nak bantu dan ibu dia pula seorang kaunselor, mereka yang cadangkan saya mohon kemasukan di Lim Kok Wing kerana ada biasiswa untuk golongan B40,” tambahnya. 

Menurutnya lagi, permohonan untuk megikuti pengajian di universiti berkenaan pada minggu lepas iaitu 23 Mei dan lulus temuduga, kemudiannya dia akan daftar masuk pada 23 Jun dan sesi pembelajaran dilakukan secara atas talian. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, mstar

[2] Gambar, mstar

[3] Video, @izzahhadii

Leave a Reply

Your email address will not be published.