“Patutla anak bakal jadi doktor…” Cara Johan & Ozlynn Didik Anαk Didedαhkan

Johan dan Ozlynn, pasangan selebriti yang tidak a’sing lagi dalam industri seni hiburan dan sudah bertapak lama dalam bidang lakonan dan mengacara. 

Perkongsian kisah keluarga mereka sering menjadi topik perbualan dalam kalangan peminat yang memuji cara didikan Johan dan Ozlynn. 

Antara kisah yang menarik perhatian ramai apabila anak sulung mereka berjaya menyambung pengajian dalam bidang perubatan di luar negara. 

Menjadi inspirasi kepada ibu bapa diluar sana yang inginkan anak-anak berjaya seperti anak Johan dan Ozlynn, seorang pengguna Facebook berkongsi rasa kagumnya dengan keluarga Johan. 

Menurut Siti Suryani Yaakop, dia kagum dengan hubungan rapat keluarga ini yang dilihat sangat mesra dan bahagia setiap kali mereka berkongsi foto keluarga ke media sosial. 

“Saya baca kisah anak Johan bakal jadi doktor semalam. Saya kagum.

“Dan saya juga baca Ozlynn post gambar anak dia yang dah besar bapak pun berdukung lagi dengan Johan. Kadang ada gambar depa bertepek duduk dan baring ramai-ramai. 

“Tu lebih saya kagum lagi. Nak berdukung-dukung ni kalau tak biasa, mana mahunya. Malu.

“Kadang tak payah suruh dukung, nak cium pipi mak depan kawan segan. Sebabnya itu bukanlah benda yang jadi kebiasaan. 

“Kalau siapa follow dia mesti tahu depa famili yang macam mana. Dan saya suka follow. Sebab dia jujur. Tak fa’ke,” ujarnya. 

Tambahnya lagi, tidap perlu sentiasa luahkan rasa sayang dan ada kalanya kemarahan ditunjukkan sesuai dengan keadaan. 

“Bukan bersayang-sayang sentiasa. Tidak juga sopan santun setiap masa. Takda juga cakap orang putih memanjang. Dia biasa.

“Biasa macam kita-kita. Ada masa dia ma’rah. Ada masa dia ambik rotan. Ada masa tinggi suara. Ada masa dia sayang. Ada masa dia bergurau. 

“Dia menunjukkan sisi kebanyakkan famili yang normal. Dan ada banyak emosi dalam setiap famili tu bagi saya adalah normal. 

“Bezanya ialah dia HADIR. Hadir diri dalam hidup anak. Waktu solat, imamkan solat dengan anak.

“Waktu belajar, duduk di meja belajar dengan anak. Waktu bermain, berguling sama dengan anak.

“Waktu bersukan, main basikal sama dengan anak. Dia sebagai susuk seorang ayah, ada. Karakter utama dalam rumah itu adalah dia. 

“Dan konsisten. Setiap Subuh dia pastikan anak-anak mengaji. Mesti mengaji.

“Sampai lama-lama jadi tabiat anak itu sendiri. Tapi bukan suruh saja. Dia sama-sama buat sekali. 

“Dia menjadikan saya rasa santai sebagai ibu. Rasa saya okey menjadi saya. Boleh je suka buat kelakar tapi te’gas pada masa yang sama. Boleh je tegur kalau ada benda tak kena.

“Bukan serba serbi mesti sempurna. Bukan kena sopan santun sepanjang masa. Tapi sentiasa hadir setiap ketika,” jelasnya panjang lebar. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, keluarga

[2] Gambar, jozlynnhanania

Leave a Reply

Your email address will not be published.