“Cuma apabila isteri hamil ..” PU Riz Dedαh Perancangan Awal Penghijrαhαn Ke Tanah Arab

Semalam tu’lar berkenaan pengacara dan usahawan Neelofa mahu berhijrah ke Mesir bersama suaminya, Harris Ismail dan anak lelaki mereka iaitu Muhammad Bilal. 

Menurut Neelofa atau nama sebenarnya, Noor Neelofa Mohd Noor, 33, dia ingin mende’dahkan anaknya dengan persekitaran di sana sambil suaminya menyambung pengajaran. 

Hal ini disokong dengan pernyataan suaminya, Harris dimana sebelum ini dia sudah merancang untuk bawa Neelofa ke Madinah selepas berkahwin, namun ditang’guhkan kerana Neelofa sedang hamil. 

“Sebenarnya perancangan nak ke sana dibuat masa awal-awal berkahwin. Cuma apabila isteri hamil jadi kena ubah perancangan. 

“Alhamdulillah, sekarang anak sudah lahir dan sihat, jadi nak tunggu dia besar sikit lagi. Kiranya, dalam lima ke enam bulan lagi ke Madinah. Mungkin paling cepat pun awal tahun depan. 

“Insya-Allah saya sambung pengajian peringkat Sarjana di Universiti Madinah. Tapi program pengajian belum ditetapkan lagi. Maksimum dua tahun di sana.  

“Apa yang membolehkan saya sambung di sana kerana semasa belajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) terdapat 10 subjek dalam bahasa Arab,” ujar Harris. 

Tambahnya lagi, Neelofa juga akan mengikuti pengajian Markaz Lughah dimana khusus kepada bahasa Arab sahaja iaitu bahagian al Hiwar, percakapan harian sahaja. 

Harris juga mende’dahkan, isterinya sememangnya minat untuk mendalami bahasa Arab serta memaklumkan bacaan Al-Quran Neelofa juga semakin baik. 

Harapan Harris untuk isterinya adalah sekembalinya mereka ke Malaysia nanti, isterinya akan fasih berbahasa Arab. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, murai

[2] Gambar, neelofa, hrisbismail

Leave a Reply

Your email address will not be published.