(Video) “Setahun saya strúggle dengan mαsαlαh itu…” Gadis Ini Menαngis Tak Bagi Abangya Kαhwin, Rupanya Ada ‘Kisαh Hitαm’

Tu’lar di laman TikTok berkenaan video seorang wanita yang tidak membenarkan abang sulungnya menikah. 

Menerusi perkongsian tersebut, sepatutnya sesi berma’afan di hari raya bertukar menjadi sesi air mata apabila wanita itu yang dikenali sebagai Aloy tidak membenarkan abangnya menikah. 

Menerusi laporan mStar, Aloy memaklumkan dia tidak dapat menahan air mata apabila mendapat tahu abang sulungnya bakal berkahwin. 

“Waktu itu sesi bersalaman dan berma’af – ma’afan sesama keluarga. Waktu itu hari raya kedua sebab hari raya pertama tak semua dapat berkumpul. 

“Ayah yang rakam video untuk dijadikan kenagan kami sekeluarga. Apabila tiba saat saya bersalaman dengan abang sulung, Khairul Amirin yang dipanggil Along, serta merta saya tak dapat tahan se’bak. 

“Bukannya sesi bersalaman untuk meminta ma’af tapi minta along jan’gan kahwin,” cerita Aloy, 23. 

Alongnya yang kini berusia 27 tahun sudah memberikan bayangan akan mendirikan rumah tangga, namun masih belum menetapkan jangka masa tertentu. 

“Tahun – tahun sebelum ini along ada beritahu keluarga yang dia nak kahwin. Masa dia beritahu pun saya dah se’dih.  

“Sebab itu, tahun lalu dia pergi kursus kahwin dan rah’siakan daripada pengetahuan saya seorang, namun akhirnya saya dapat tahu juga. 

“Nanti apabila tiba saatnya, along akan perkenalkan juga bakal isterinya kepada kami. Cuma ketika ini dia ambil masa untuk yakinkan saya dulu,” tambahnya. 

Menurut Aloy, dia merupakan satu – satunya adik perempuan dalam keluarga itu menjadikan dia sangat rapat dengan along selain abang sulungnya seorang yang sangat ‘protective’. 

“Saya ingat lagi pernah beberapa tahun dulu saya berdepan dengan masa’lah kemuru’ngan dan anxi’ety gara – gara pernah menjadi m4ngsa ganggu4n seksu4l di tempat kerja. 

“Lama saya alami masa’lah tersebut, memandangkan along pun masa itu masuk rekrut enam bulan. Sebaik saja along dah habis rekrut, dia dapat tahu masa’lah saya, dia balik dari Johor ke Kuala Lumpur untuk berada dengan adiknya ni. 

“Alhamdulillah, selepas setahun juga saya strug’gle dengan masa’lah itu, keadaan saya kembali okey. Along salah seorang yang menjadi sebab saya bangkit,” ujarnya. 

Bercerita lebih lanjut sikap alongnya, Aloy menyifatkan dia seorang yang budiman, pentingkan keluarga dan pemurah. 

Selain itu, dia juga suka memberikan nasihat dan menegur secara berhemah sekiranya Aloy ada membuat salah terutama dari segi pemakaian. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, mstar

[2] Gambar, @aloydunkaers, mstar

[3] Video, @aloydunkaers

Leave a Reply

Your email address will not be published.