“Tak sαkit & cepat baik…” Ayda Jebat Imbαu Kembali Ketika Bersαlin Czer

Setiap wanita yang bergelar ibu pastinya mempunyai pengalaman melahirkan anak baik secara normal mahupun melalui pembe’dahan. 

Bercerita mengenai pengalaman bersalin, pelakon dan penyanyi Ayda Jebat telah memilih untuk bersalin secara pembe’dahan dan sebabnya dikongsikan melalui Insta Story miliknya. 

“Saya memilih csect (pembe’dahan) sebab bayi saya ‘bre’ech’ dan kebanyakan ahli keluarga dan kawan csect dan setakat ini tak ada yang mempunyai pengalaman bu’ruk. 

“Alhamdulillah, saya suka. Tak sa’kit. Cepat baik. Tak macam pengalaman orang lain yang kata lam’bat baik, su’sah jaga dan sebagainya. Semuanya dipermudahkan. Dan terima kasih doktor @_s_e_r_I_ hehe! 

“10 minit keluar dah bayi, sambil gelak sebab Nabil baca takbir raya kat bayi,” cerita Ayda. 

Tambahnya, dia sudah cergas dan aktif pada hari kedua melahirkan Ana Nayla sehingga dite’gur oleh jururawat serta ahli keluarganya yang lain. 

“Hari kedua saya dah jalan – jalan kat dalam hospital sampai nurse ma’rah suruh naik wheelchair. 

“Balik rumah my family cakap “uish lajunya jalan, jalan slow – slow. Turun tangga slow – slow, ni beranak ke tak ni?” 

“So conclusion dia, lain orang lain pengalamannya. Alhamdulillah Allah permudahkan anak pertama saya sangat mudah dan senang. Syukur,” ujarnya lagi. 

Selain itu juga, Ayda tidak lupa untuk berterima kasih kepada suaminya Nabil Mahir yang sentiasa menjaganya ketika berpan’tang. 

“And ofcoz thank you Wuvv @nabilmahir jaga saya and baby 24/7. He is the one yang sapukan ubat dekat lu’ka csect everyday. Tu antara sebab segalanya jadi mudah dan senang. Love you so much Wuvv,” tambah Ayda. 

Terdahulu, Ayda Jebat selamat melahirkan cahaya mata pertama Ana Nayla pada November 2021. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, majalahpama

[2] Gambar, aydajebat, hotfm

Leave a Reply

Your email address will not be published.