(Video) “Betul ke jual cempedak leh beli vellfire?…” Akhirnya Hidayah Bukα Mulut, Jelaskan Perkara Sebenar

Sebelum ini, ba’lu kepada ar’wah Abam Bocey, Nor Hidayah berkongsi satu percapaian apabila dia berjaya membeli sebuah kereta vellfire.

Berita gembira itu dikongsi menerusi laman Instagram rasminya, dengan kapsyen ‘Selamat Hari Raya’.

Menerusi laporan portal Trending Sangat, pembelian kereta mewah itu hasil jualan cempedak dan produk kosmetik, seperti Dieya Beauty.

Hasil perkongsian itu, rata-rata pengikut tumpang gembira dengan pencapaian Hidayah itu, lebih-lebih lagi ianya hasil usahanya sendiri.

“Alhamdulillah syukur rezeki Allah dapat la beli hasil titik peluh jual sabun.” komen sa’lah seorang pengikutnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hidayah_hamzah (@hidayah_hamzahh)


Namun ia tidak la’ri dari menerima kenca’man dari segelintir pihak yang ti’dak bertanggungjawab, dengan kata-kata seperti berikut:

“Betul ke jual cempedak leh beli vellfire? mak saya meniaga tepi jalan dari saya kecik sampai besar bayang vellfire pun tak mampu nak beli. Jangan enjoy dengan duit ar’wah sis” tulis sa’lah seorang netizen.

Tetapi, Hidayah menjawab orang tidak nampak yang dia bekerja siang dan malam. Malah, hanya orang yang tertentu sahaja mengetahui betapa ‘stru.ggle’nya dia pada awal permulaan perniagaannya.

“Orang tak nampak apa yang kita buat siang dan malam takpela saya maafkan awak”

“Sapa yang follow Dayah dari awal dia tahu bertapa stru.ggle dari niaga tepi jalan sekarang ada kedai makan dan sekarang ada product sendri awak..” jawab Hidayah menerusi kapsyen video itu.

Manakala, tinjauan di ruangan komen mendapati, rata-rata warga maya menitipkan kata-kata semangat.

“Dayah tau tak, dayah dah bagi inspirasi pada kami, bang’kit walau apa saja yang terjadi. Allah bagi rezeki luar biasa dekat dayah alhamdulillah..”

“Teruskan hidup demi masa depan anak jangn ambik tau komen orang,, jangan lupa doa ar.wah suami”

“Dayah ni tak si’lap pernah kerja bank jadi dia tahu lah selok belok bisnes kawan pon ramai, buat marketing biznes, sebab tu leh berjaya..”

“Teruskn dayah, biarkan apa orang nak cakap yang penting kita tahu apa yang kita buat”

Selain itu, ada juga berkongsi pengalaman sendiri sebelum berjaya.

“Dulu saya pernah jual nasi lemak berimpian nak pakai vellfire . alhamdulillah sekarang dapat beli sebab jual penapis air”

“Hadir sapot! kami meniaga tepi jalan beli lori 3 tan,beli triton, beli rumah hage almost 500k tapi tula hu’tang la”

“Saya peniaga pisang goreng jalanan, allhamdulilah allah lindungi saya dan dapat beli barang semua cash, jnji usaha doa tak tingal”

Sumber:

[1] Rujukan, Instagram dan Tiktok @hidayah_hamzah

Leave a Reply

Your email address will not be published.