(Video) “Tak pαyαh ‘judge’ orang…” Akhirnya Tokti Buka Mulut Selepas Virαl Isu Dia ‘Dapat’ Lailatul Qadar & ‘Lihat’ Mαlαikαt

Sebelum ini viral sebuah video yang memaparkan penyanyi nombor satu negara, Datuk Siti Nurhaliza (Tokti) berkongsi pengalaman yang agak luar biasa ketika berada di tanah suci Mekah.

Video itu sebenarnya dikongsi semula oleh netizen di laman sosial selepas beberapa tahun dari tarikh dirakam.

Menerusi video itu, kelihatan Tokti berkongsi cerita pengalamannya kepada Ustaz Don dalam sebuah rancangan televisyen di TV Al Hijrah.

Katanya, beliau berdoa pada Allah SWT di tanah suci supaya ditunjukkan Lailatul Qadar dan malai’kat.

Perkongsian itu tidak berakhir dengan pujian ramai, malah sebaliknya apabila terdapat segelintir tidak berpu@s hati dengan perkongsian itu.

Terbaru, akhirnya Tokti mula bersuara dan menjelaskan perkara itu, selepas ditanya oleh seorang wartawan.

Jawapan Tokti berkenaan i’su itu adalah seperti berikut:

“Saya tak detailkan apa yang saya nampak cuma je saya kata saya nampak je. Bagi saya, saya pun sendiri adalah ham’ba Allah tak perfect, kita adalah pendo’sa, siapalah kita nak judge orang lain”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Siti Nurhaliza Tarudin (@ctdk)

“Itulah kan zaman Tiktok baha’ya sikit, zaman sekarang dah ketingalan zaman, dah tak tengok, tak kenal Siti Nurhaliza pun orang boleh tengok balik”

“Ia merupakan satu interview semasa bulan Ramadan, semua orang bercakap pasal Lailatul Qadar dan sebagainya, saya ceritakan pengalaman saya, orang lain akan cerita pengalaman berbeza.

Kredit: blogmazeer.blogspot.com

“Apa yang ceritakan adalah pengalaman saya sendiri, orang lain bagi pengalaman yang berbeza. Tak pa’yahlah kita judge orang, siapalah diri kita ini.”

“Saya pun masih ada banyak khi’laf, tu je saya pikir,… yang selebihnya tu orang nak pikir lebih-lebih itu, itu masa’lah dia, dia memikirkan luar dari yang sepatutnya, itu masa’lah merekalah. Saya cuma manusia biasa, memang ada do’sa dan kita akan perbaiki” ujar Tokti.

Manakala, tinjauan di ruangan komen rata-rata netizen menitipkan kata-kata semangat untuk Tokti.

“Orang suka dok ke’cam dato ct, tapi dato ct tak pernah sekali saya dengar dia ke’cam orang sepanjang penglibatan beliau dlm seni tak pernah sekali nak ke’cam orang”

“Siti ni baik sangat. hati dia bersih tak musta’hil dia diberi kelebihan tu”

“Setuju dengan kak iti, meluat tengok kat fb comment2 dok per’li dia. padahal tu kan mmg rancangan tu share pasal tu, bukan kak iti suka2 tiba2 nk share.”

“Kat fb pun ramai yang perli2 tokti pasal hal ni, entah apa2 je diorang tu..”

“Siti ni kalu bab jawab soalan pa’nas ni, sangat terbaik, tak sa’kit kan hati sapa2 baik diri dia dan diri org lain, manusia yang disenangi orang lain. Love”

“Peminat pun kena hati2 la kalau nak upload video dlm TikTok ni, especially yang berpotensi mengun’dang is’sue. Kesian Dato Siti yang kena ke’cam bertu’bi2..”

“Apa lah yang sa’lahnya berkongsi benda yang baik? Berdo’sa ke kita nak berkongsi keagungan Allah SWT? cuba mereka yang berfikiran nega’tif tu explain jap”

Sumber:

[1] Rujukan, Tiktok @dagulekuk

[2] Gambar utama, Blog Mazeer, Murai dan @dagulekuk

Leave a Reply

Your email address will not be published.