(Video) “Ayah yang kelαkor tapi tegαs…” Telatah Anak Achey Ketika Sedang Mengαji Cuit Hαti Ramai

Anak – anak adalah anugerah terindah kurniaan Allah SWT. Kepada ibu bapa sebagai penyeri sebuah keluarga. 

Bagi pasangan Achey dan Anne, Tiara adalah anugerah yang terbaik untuk mereka selain pelengkap kebahagiaan mereka berdua.

Didikan agama mestilah selari dengan ilmu dunia supaya membentuk anak – anak menjadi seorang yang seimbang di dunia dan akhi’rat. 

Menurut Achey, dia perlu mewujudkan suasana happy ketika mengajar anaknya dan tidak boleh dipak’sa. 

“Dengan Tiara ni, dia su’sah nak ikut kalau kita pak’sa. Saya kena wujudkan suasana happy je kalau nak mengajar dia. 

“Pakaikan telekung complete memang pa’yah. Tapi kalau suasana tu ceria je suruh la dia buat apa pun dia ikut je. 

“Dia jugak tak suka pelajaran berulang dalam masa tu jugak, dia suka pelajaran berulang dengan jarak masa 3 – 4 jam. Contoh pagi kita ajar sekali round, tengahari sekali petang sekali atau malam sekali. 

“Yang pasti dia suka belajar cuma teknik nak ajar dia tu kena banyak lagi saya kena kaji. Setakat ni Alhamdulillah apa yang di ajar di sekolah dia okey je, cuma kat rumah dia lu’pa terus.” ujarnya. 

Meninjau ke ruangan komen, rata – rata warganet bersetuju dengan cara didikan Achey mengajar anaknya. 

“Konsep sekarang memang kena belajar sambil main, semoga tiara menjadi anak yang berjaya dunia akhirat” 

“Love tiara.. Semoga Jadi anak yg solehah… Aamiin” 

“Ayah yg kelako tapi te’gas.” 

“Tak apa achey baru2 susah nanti kalau dia reti baca kita memerhati kan dia baca sendiri kita hanya betul mana yang sa’lah yang” 

“Btul2 ad bdk xleh pak’sa.klo pksa smua auto lupa ank Ms kcik mcmtula..kn bg fun2 jgn trlalu pak’sa.” 

“Semoga Tiara menjadi seorang anak yang solehah bila besar nanti” 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Gambar, anne_achey._, acheykintangkintung

Video, @anne_achey21

Leave a Reply

Your email address will not be published.