(Video) “Steady je El…” Ramai Kagum Lihat Elfira Loy Bersαlin Anak Kedua, Siαp Boleh Senyum Lαgi

Pada 20 Mei lalu, pelakon Elfira Loy atau nama sebenarnya Nurul Elfira Loy Sabri telah selamat melahirkan anak kedua yang diberi nama Nur Aria Mikayla. 

Terbaru, Elfira mended4hkan pengalaman bersalin anak keduanya kepada umum menerusi akaun TikTok miliknya. 

Menerusi perkongsian tersebut juga, Elfira berkongsi beberapa tips untuk melahirkan anak dengan lebih mudah serta apa yang perlu dilakukan dalam situasi tersebut. 

“Ramai yang minta tips untuk pvsh, Alhamdulillah Allah permudahkan untuk El, dengan bantuan dari Midwife Puan Sharifah.  

“Daripada video ini, korang boleh dengar sendiri cara Midwife El terangkan apa yang perlu buat sebelum pvsh. 

“El ingin kongsi juga untuk kelahiran kedua ni, El ada ambik epidural sebab kita induced the baby. Sebab mengikut pengalaman sebelum, kontr4ksi ada tapi bukaan lamb4t,” ujar Elfira. 

Menurut Elfira juga, pengambilan d0s epidural sangat membantu dalam melahirkan anak keduanya berbanding melahirkan anak pertamanya. 

“El dah tah4n sak1t berhari – hari tapi masih 2 cm. Tapi, bila bukaan dah hampir 6 cm, El dah kur4ngkan d0s untuk epidural sebab kes4n dia untuk El kali ini, rasa lebih res4h dan macam tak boleh bernafas. 

“Sebab itu la, El dah boleh rasa kontr4ksi dan mudah bila kita dah raa ni. Kita boleh agak bila nak pvsh dan sekuat mana kita pvsh.  

“Kalau tak, memang tak boleh nak rasa sendiri nak pvsh sebab separuh badan keb4s. 

“Dalam klip ini, korang ada nampak El senyum. Senyum sebab Midwife dah pesan ‘kalau muka burvk sal4hlah ter4n tu’. Punyalah takvt rupanya tersenyum saya. 

“Masa tu tak perasan pun senyum, cuma kaw4l je,” tambahnya lagi. 

Meninjau ke ruangan komen, rata – rata warganet turut kagum melihat situasi Elfira yang sedang berada dalam ‘lab0ur room’ masih boleh tersenyum. 

“Kite dh tk nm0ak ape dh..keluar bby tu rse mcm lep4s byar hut4ng 1juta dgan org”

“Tenangnya dia.. Aku beranak anak 1st smpai cleaner pun aku panggil doct0r.”

“We dia tengah training atau mmg dalam lab0r room tu ? Tenang and rilex betul cara dia”

“Masya Allah cantek dan tenang aje wajah elfira ni smpat senyum lagi..slm syg dri brunei”

“Ma syaa Allah hebatnya dia, aku masa beranak ya Allah xthu nak ckp mcm g3mpa bumi”

“Wehh tenang g1la . aku mcm nk tercabVt besi katil”

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, ohmymedia

[2] Gambar, elfiraloy

[3] Video, @elfiraloy

Leave a Reply

Your email address will not be published.