Nafas Jadi Péndék Akibat Cóvíd, Sekali Ini Yang Tokti Lαkukαn Untuk Kembαlikαn Stαminαnyα

Penyanyi terkenal Datuk Siti Nurhaliza sebelum ini pernah terkena v1rvs c0v1d 19 kira – kira tiga bulan lalu.

Hal ini memberi kes4n kepada kesihatan dirinya dalam jangka panjang seperti mengalami nafas yang pend3k ketika menyanyi. 

“c0v1d 19 sangat memberi kes4n. Baru saya rasa sebenarnya kes4nnya. Ini kerana kita sebagai penyanyi sudah pasti menggunakan paru – paru apabila menyanyi. 

“Saya kalau sak1t, batvk dan sels3ma adalah benda yang saya tak nak kena. Tetapi c0v1d 19 menyebabkan saya batvk yang berpanjangan dan masih merasai kes4nnya hari ini. 

“Selepas kena c0v1d 19 dulu, apa yang patut saya jaga adalah pemakanan. Kalau saya makan apa yang boleh menyebabkan saya batvk, malam – malam saya kena macam asm4. Jadi betul – betul kena jaga. 

“Selepas kena tempoh hari, menyebabkan pernafasan saya pend3k. Saya nak nyanyi, nak j3rit pun sus4h sangat. Tanyalah siapa – siapa yang pernah kena terutama penyanyi, kita punya aset adalah suara,” ujarnya. 

Dalam pada itu, Datuk Siti mended4hkan cara yang dilakukan beliau untuk kembalikan balik range suara, namun mengambil masa yang lama. 

“Sekarang saya sedang berusaha untuk kembalikan balik range suara yang saya boleh capai tapi itu semua ambil masa. 

“Jadi Siti memang berusaha untuk mengembalikan stamina, jadi saya buat banyak senaman antaranya Muay Thai untuk stamina dan pernafasan saya. 

Untuk makluman, Datuk Siti baru saja selesai membuat konsert eksklusif Music of Soul yang bertempat di Plenary Hall, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) selama dua hari. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, wilayahku

[2] Gambar, mediahiburan, wilayahku, ctdk

Leave a Reply

Your email address will not be published.