(Video) “Dia dah mula gerakkan tangan, tαpi…” Ungku Ismail Kongsi Perkembαngαn Terkini Nad Zainal

Terdahulu, pelakon Nad Zainal telah dimasukkan ke hospit4l dan disahkan mengalami jangk1tan kum4n dalam paru – paru. 

Setelah seminggu diraw4t di Unit Raw4tan Rapi (ICU), Nad dilap0rkan telah menunjukkan perkembangan positif seperti mula menggerakkan tangan dan menganggukkan kepala. 

Walau bagaimanapun, menurut rakan artis yang sentiasa berkongsi perkembangan Nad kepada umum iaitu Ungku Ismail, Nad masih perlu dipant4u oleh dokt0r di ICU. 

“Setiap hari pasti ada perkembangan kecil ditunjukkan. Tapi ada ketika agak membimb4ngkan apabila paras oksigen dan tek4nan darahnya naik turvn. 

“Alhamdulillah, progress itu ada dan Nad sudah boleh membuka sedikit mata, menggerakkan tangan serta mengangguk kepala apabila kita bercakap dengannya. 

“Namun, Nad masih diraw4t di ICU dan itu bermakna keadaannya masih kritik4l, jadi tidak boleh terlalu gembira. 

“Kami berharap dan berdoa paru – paru Nad benar – benar sembuh kerana kini mesin pernafasan masih belum dicabvt walaupun kadarnya sudah dikurangkan,” ujar Ungku Ismail. 

Dalam pada itu, Ungku Ismail juga tampil membetulkan sal4h faham daripada segelintir pihak yang menganggap bahawa Nad k0ma atau tidak sedarkan diri secara tiba – tiba. 

“Nad sebenarnya diberikan dokt0r dua ub4t, satu supaya tidak boleh bergerak, manakala satu lagi ub4t tidur. Ia bertujuan melancarkan operasi dan baik pulih badan, terutama paru – parunya. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ungku Ismail Aziz (@ungkuismailaziz)

“Ub4t itu juga memudahkan dokt0r meraw4t dan menjalankan prosedur sepatutnya. Jika pemberian ub4t itu dih3ntikan, Nad akan sedar. 

“Doktor juga masih menganalisis setiap hari untuk memastikan waktu yang sesuai sebelum alat bantu4n pernafasan dicabvt,” tambahnya lagi. 

Tambahnya lagi, Ungku Ismail juga berharap agar orang ramai tidak mengeluarkan sebarang kenyataan di media sosial yang boleh menggvuris hati ibu dan bapa Nad. 

“Berilah ruang kepada ibu dan bapa Nad bertenang supaya dapat berfikir menyelesaikan mas4lah yang dihadapi anak tunggal mereka. Jangan rungs1ngkan lagi keadaan mereka. 

“Saya juga harap orang ramai tidak sal4h faham dengan keadaan yang dialami Nad,” ceritanya lagi. 

Sekadar info dan smeoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, ohmymedia

[2] Gambar, ungkuismailaziz, nad.zainal, mstar

[3] Video, ungkuismailaziz

Leave a Reply

Your email address will not be published.