Muliakan Ibu & Ibu Mertua, Ini Yαng Dilαkukαn Oleh Che Ta Untuk Mereka

Pelakon dan usahawan Rozita Che Wan mengakui terbuka sekiranya mertua mahu tinggal bersama dengan mereka. 

“Dekat rumah saya sekarang ada ibu dan mak mertua, baru sahaja ibu Zain tinggal bersama kami sekitar dua bulan lalu,” ujarnya. 

Menurut Rozita atau mesra disapa Che Ta, ibu kepada suaminya iaitu Siti Aisyah Abdullah baru selesai menjalani pembed4han dan penting untuknya mempunyai penjaga supaya keadaannya terjaga. 

“Sya beritahu suami, saya terbuka sekiranya mummy (panggilan kepada ibu mertua) tinggal bersama – sama. Saya percaya rezeki dan memuliakan orang tua. 

“Tambahan pula ada di antara anaknya yang kini sudah bekerja di luar negara. Jadi Zain pujvk ibunya supaya tinggal bersama kami sekeluarga. 

“Syukur mummy pun tiada mas4lah dan saya gembira kerana sekurang – kurangnya dapat melihatnya di depan mata. 

“Cuma kadang – kadang rasa seronok juga tengok ibu saya dan Zain bersembang. Seorang cakap bahasa Melayu, seorang lagi cakap bahasa Inggeris, terhibur jadinya. Adalah mereka kawan untuk mengisi masa bersama. 

“Ibu Zain baru – baru ini terjatvh dan pinggulnya ret4k hingga terp4ksa jalani pembed4han. Jadi lebih baik sekiranya dia tinggal bersama. Umurnya pun sudah 76 tahun,” tambahnya lagi. 

Dalam pada itu, Che Ta turut memberikan pendapat mengenai spektikal bahawa menantu pasti rasa tak selesa sekiranya ada mentua menghuni kediaman sama. 

“Dia macam ni, bila kita sayangkan suami, sudah tentu kita mahu dia pun dapat pahala atas asbab dengan apa yang kita lakukan. Pada masa sama, kita perlu sayang ahli keluarga suami, macam famili sendiri. 

“Jadi pada saya tiada istilah sus4h untuk ibu mertua tinggal bersama menantu perempuan contohnya. Ibu mentua pun seorang yang mudah diuruskan dan bukan cer4wet. 

“Kalau ada isv sekalipun, lebih kurang tu halalkan lah. Kita tidak boleh nak berkira atau rasa dia boleh terima kita seratus peratus. Begitu juga sebaliknya. Yang penting bagi saya bertol4k ansur. 

“Lain orang mungkin berbeza pandangannya. Cuma di sini saya bertuah kerana mempunyai ibu mertua yang tak cer3wet,” katanya lagi. 

Sekadar info dan semoga bermanfaat. 

Sumber: 

[1] Rujukan, mediahiburan

[2] Gambar, rozitachewan1, mediahiburan, budiey

Leave a Reply

Your email address will not be published.